Uzajamne optužbe između predstavnika gradske vlasti i Srpske pravoslavne crkve za diplomatski skandal prilikom obeležavanja Novosadske racije nastavljene su odmah posle pomena.

Na obeležavanju ovog zločina ambasadori Izraela i Mađarske – Jozef Levi i Oskar Nikovic nisu bili pušteni u prostor za zvanice, a predstavnici SPC i lokalne vlasti prebacuju odgovornost jedni na druge. SPC je ranije najavila da u zvaničnom delu neće biti predstavnika gradske vlasti.

„Istina je da su predsednik Skupštine grada i gradonačelnik Novog Sada, sa svojom pratnjom, pokušali da, mimo protokola i bez poziva organizatora, uzmu učešća u zvaničnom programu. Oni su najpre pokušali da onemoguće da direktor Centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof prođe do svog mesta i obrati se prisutnima. Kada im to nije pošlo za rukom, pokušali su da iskoriste prisustvo Zurofa da bi se probili do spomenika Porodica i tako prekinuli molitveni pomen. Brzom reakcijom protokola Eparhije bačke njihov pokušaj je sprečen“, navodi se u saopštenju Eparhije bačke SPC.

S druge strane, predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović je odbacio optužbe Eparhije bačke da je bilo ko od zvaničnika grada želeo da se obrati na komemoraciji, istovremeno odbacujući tvrdnje da su predstavnici Novog Sada sprečili ambasadore Izraela i Mađarske da uđu u ograđen prostor.

– Ambasadorima je onemogućeno da se kreću i uđu jer su postavljene metalne ograde uz obezbeđenje Srpske pravoslavne crkve, protokola kako ga sada nazivaju. Zar je komemoracija utakmica pa da se šalju pozivi ko sme, a ko ne sme da prisustvuje – rekao je juče Jovanović. On je dodao da je episkop bački Irinej (Bulović) radio dosta da pređe svoje nadležnosti i podsetio na izmeštanje Zmajevih dečijih igara iz Zmaj Jovine ulice, ali i Kobasicijade od pre nekoliko godina, kada je organizatorima rečeno da manifestacija ne može da se održava zbog posta.

– Setimo se prekinutog performansa umetničke trupe iz Modene. Da li je posao Irineja Bulovića da se meša u kulturni ili dečiji program događanja u gradu ili jelovnike manifestacija, kaže Jovanović.

Gradonačelnik Igor Pavličić nije želeo da komentariše ovaj incident, rekavši da je na komemoraciju došao kao i svi drugi građani i da nije ni očekivao da ga puste u ograđeni prostor.

Komšić: Oko čega možemo da se složimo

Politikolog Jovan Komšić smatra da je ovaj skandal „krajnje zabrinjavajući“.

– Ovo bi mogao da bude dovoljan razlog da se uzmemo u pamet da ne dopustimo da se ponavlja, jer godine prolaze. Izgradnja civilizovanih odnosa koji počivaju na civilizacijskim vrednostima trebalo bi da bude zadatak svakog segmenta ovog društva, jer žrtve ne zaslužuju takav odnos ni sa jedne strane. Čini mi se da su ovom sukobu manje tolerancije pokazali crkveni velikodostojnici i da su hteli da obezbede neku ekskluzivnu ulogu u društvu tako što će isključiti demokratski izabrane predstavnike građana. Mene najviše zabrinjava ta vrsta isključivosti. Ako ne možemo da se dogovorimo oko života i smrti, oko čega možemo da se složimo u Srbiji – kaže Komšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari