Mada su u sportskoj sferi porazi ponekad dobrodošli, neuspesi srpske košarkaške selekcije na turniru u Londonu ne mogu se svrstati pod one podnošljive.

Nije u pitanju rezultat na poslednjoj proveri pred put u Litvaniju na Evropsko prvenstvo (31. avgust – 18. septembar), već očigledni problemi reprezentacije Srbije u odbrani i prilikom šuta spoljne linije. Ukoliko se u narednih skoro deset dana do odlaska na kontinentalni šampionat „fini radovi“ ne sprovedu u delo na adekvatan način, ambicije „orlova“ u Litvaniji mogle bi da budu svedene na minimalnu meru. Cilj u vidu plasmana na jedno od prvih šest mesta trenutno deluje veoma daleko, s obzirom na hronične probleme u odbrani srpske selekcije.

– Timski duh reprezentacije dokazuje se i pokazuje igrom u defanzivi. Mi recimo nismo odigrali kvalitetnu odbranu protiv spoljnih igrača na meču sa Australijom, što se ne sme ponoviti na prvenstvu u Litvaniji. Nadam se i voleo bih da iz ovih poraza izvučemo značajne pouke, da bismo na kontinentalnom šampionatu dostigli željeni nivo igre – iskren je i kritičan bio selektor Srbije Dušan Ivković.

Oscilacije pojedinih igrača, naročito u spoljnoj liniji, veoma su česte i poprilično nagle. Utisak je da su njihove loše klupske sezone za sada ostavile traga kada je reč o rutinskim egzekucijama i samopouzdanju prilikom šuta. Tepić, Rašić, a pogotovo Kešelj i Tripković (Bjelica je tek nedavno počeo da radi sa loptom nakon višemesečne pauze zbog povrede leve šake) nikako ne uspevaju da na utakmicama povežu barem dva šuta iz izgrađenih akcija, što svakako otežava igru u ofanzivi plejmejkerima i centrima, budući da protivnici iz jasnih razloga svesno skupljaju u odbrani.

Milosavljević je na nekim mečevima (recimo protiv Nemačke), odigrao solidno, ali ni njegov nastup ne može zadovoljiti kriterijume selekcije koja pretenduje da u Litvaniji izbori plasman u četvrtfinale.

Osim Markovića i Paunića, u pripremnim utakmicama, naročito u Londonu, bilo je evidentno da bekovi u defanzivi nisu dovoljno agresivni, tačnije da imaju problema u čuvanju protivničkih igrača, naročito u igri jedan na jedan. Takođe, naš način odbrane rivalske igre dva na dva, znatno otežava nastup bekovima koji često moraju da probiju više uzastopnih blokada od strane protivničkih visokih igrača. S obzirom na to da u defanzivi često preuzimamo igrače, evidentan je izostanak Novice Veličkovića, jednog od retkih krilnih centara koji je u stanju da u preuzimanju solidno sačuva i rivalske bekove.

Utisak je da je vremena malo, a da su se problemi u srpskoj selekciji nagomilali, tako da će selektor Dušan Ivković morati da u hodu popravlja igru reprezentacije naročito u defanzivi, pošto je očigledno da u Litvaniji šut spoljne linije nažalost neće biti jedan od vodećih aduta naše reprezentacije.

Milosavljević ili Bjelica

Na osnovu utakmica u pripremnom periodu može se zaključiti da Boban Marjanović i ovoga puta, nakon EP u Poljskoj i SP u Turskoj, neće biti među dvanaest najboljih igrača srpske reprezentacije. Slična sudbina zadesiće Dragana Milosavljevića ili Nemanju Bjelicu, pogotovo ukoliko selektor Ivković bude odlučio da u Litvaniju povede i nedovoljno spremnog Novicu Veličkovića koji u pripremnom periodu nije odigrao nijednu prijateljsku utakmicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari