Ovo su zadaci iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije sa prošlogodišnje male mature 1Mala matura Foto: Vesna Andrić (Arhiva)

Završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika đaci će polagati u ponedeljak, 17. juna, dan kasnije – 18. juna će rešavati zadatke iz matematike, a treći test na kome polažu predmet po izboru radiće u sredu, 19. juna.

Ispiti sva tri dana počinju u 9 časova, a učenici će imati 120 minuta da reše zadatke.

Prošle godine đaci su bili najuspešniji na trećem testu, na kome su u proseku imali 14,42 poena. Iz matematike su osvojili u proseku 11,90 poena), a na testu iz srpskog jezika i književnosti 10,74.

Kada je reč o trećem testu, đaci su najbolje rešili hemiju (prosečno su imali16,06 poena) i fiziku (15,58 poena), a zatim test iz geografije (14,63 poena), biologije (13,94 poena), pa istorije (13,61 poena), pokazuju rezultati prošlogodišnje generacije malih maturanata, odnosno 58.820 učenika koji su nastavu pohađali na srpskom jeziku i pristupili ispitu u junu 2023. godine.

Za razliku od lane kada se najveći broj osmaka opredelio za biologiju, ovog puta su birali geografiju.

Test iz biologije možete pogledati OVDE, a rešenja OVDE.

Test iz fizike možete pogledati OVDE, a rešenja OVDE.

Test iz hemije možete pogledati OVDE, a rešenja OVDE.

Test iz istorije možete pogledati OVDE, a rešenja OVDE.

Test iz geografije možete pogledati OVDE, a rešenja OVDE.

Kakvi su lane bili zadaci na trećem testu?

Svaki test sadržao je po 20 zadadataka.

U testu iz biologije prošle godine je najviše zadataka bilo iz oblasti Jedinstvo građe i funkcije kao osnova života (sedam) i Osobine živih bića (pet). Po tri pitanja su bila iz Nasleđivanja i evolucije i oblasti Život u ekosistemu, a dva iz oblasti Čovek i zdravlje.

Prema nivou postignuća, sa osnovnog nivoa je bilo devet zadataka, sedam sa srednjeg, a četiri sa naprednog.

Svi zadaci su bili zatvorenog tipa, od čega je u 18 trebalo da izaberu jedan ili više od ponuđenih odgovora, jedan zadatak se odnosio na povezivanje i jedan na alternativni izbor.

U test iz fizike najviše je bilo zadataka iz oblasti Kretanje (šest) i iz Merenja (četiri). Po tri zadataka su bila iz oblasti Sila, Električna struja i Energija i toplota, a jedan iz oblasti Matematičke osnove fizike.

Sa osnovnog nivoa je bilo devet zadataka, sedam sa srednjeg, a četiri sa naprednog nivoa.

Svi zadaci su bili zatvorenog tipa, od čega je u 16 zadataka trebalo da izaberu jedan ili više od ponuđenih odgovora, a četiri zadatka su se odnosila na povezivanje.

Test iz hemije sadržao je zadatke grupisane u četiri oblasti. Najviše je bilo iz Opšte hemije – devet, zatim iz Neorganske hemije – pet, a po tri iz Biohemije i Organske hemije.

Devet zadataka je sa osnovnog nivoa, sedam zadataka pripada srednjem nivou, a četiri naprednom.

Svi zadaci su bili zatvorenog tipa, od čega je u 16 trebalo da izaberu jedan ili više od ponuđenih odgovora, a četiri zadatka su se odnosila na povezivanje.

U test iz istorije u 16 pitanja je proveravano istorijsko znanje, a četiri su bila iz oblasti Istraživanje i tumačenje istorije.

I u ovom testu je devet zadataka bilo sa osnovnog nivoa, sedam sa srednjeg, a četiri sa naprednog.

Svi zadaci su bili zatvorenog tipa, od učenika se očekivalo da izaberu jedan ili više od ponuđenih odgovora.

U testu iz geografije po šest pitanja je bilo iz Fizičke i Regionalne geografije, pet iz oblast Geografske veštine i tri iz Društvene geografije.

Prema nivou postignuća, devet zadataka je sa osnovnog nivoa, sedam sa srednjeg, a četiri naprednom.

Svi zadaci su bili zatvorenog tipa, od čega je u 12 trebalo da izaberu jedan ili više od ponuđenih odgovora, pet zadataka je bilo alternativnog izbora, dok su se tri odnosila na povezivanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari