Svršeni osnovci juče su u svojim matičnim osnovnim školama polagali kvalifikacioni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a danas će rešavati zadatke iz matematike.

Ministar prosvete Žarko Obradović izvukao je uoči početka testiranja iz srpskog ispitnu kombinaciju broj tri sa 20 pitanja, za koju i učenici osnovnih škola „Drinka Pavlović“ i „Vladislav Ribnikar“ i profesori srpskog sa kojima smo juče razgovarali tvrde da nije bila teška.

– Test je primeren i dobro odmeren, jer ima i lakih i težih zadataka. Zastupljene su sve oblasti, književnost, akcenti, morfologija, sintaksa i jezička kultura. Sve su to učenici radili na časovima i sve zadatke su provežbali iz zbirki. Smatram da je svaki odličan i vrlo dobar učenik koji je redovno radio, mogao da reši test bez prevelikog napora. Učenici uvek kažu da su im najteži akcenti i te zadatke najčešće uče napamet, jer nemaju razvijen jezički osećaj – kaže za Danas Gordana Marković, profesorka srpskog jezika.

Učenici OŠ „Vladislav Ribnikar“ sa kojima smo juče razgovarali tvrde da je test iz srpskog bio veoma sličan prošlogodišnjem i da je samo nekoliko zadataka bilo drugačije. Oni ističu da ih nisu iznenadili zadaci u kojima je promenjen redosled ponuđenih odgovora u odnosu na zbirke, ali priznaju da većina akcente uči napamet.

Aleksandar Stojanović, učenik te škole, kaže da je uradio 17 zadataka i da nije znao akcente i sibilarizaciju. On ističe da se za kvalifikacioni ispit spremao mesec dana i nada se da će uspeti da upiše Treću ili Četrnaestu gimnaziju. Većina njegovih drugova iz odeljenja, kako kaže, planira da nastavi školovanje u ovim gimnazijama. Đaci tvrde da nije moglo da se prepisuje, jer su dežurni nastavnici bili strogi.

Mileni Škorić, učenici OŠ „Drinka Pavlović“ na testu su bila teža pitanja iz književnosti. Ona očekuje 17 poena na testu iz srpskog i namerava da upiše Prvu ekonomsku školu. Njena vršnjakinja Emilija Stanić, inače odlična učenica, planira da upiše Prvu ili Petu gimnaziju. Za rešavanje zadataka joj je, kako ističe, bilo potrebno pola sata, a još toliko vremena je proveravala rešenja. Luka Jovanović, koji bi želeo da nastavi školovanje u Prvoj ekonomskoj školi, za kvalifikacioni ispit se spremao od januara. Na testu iz srpskog očekuje između 18 i 19 bodova, a kaže da je na probnom testu iz matematike osvojio 19 poena.

Ključ sa rešenjima zadataka iz srpskog objavljen je odmah po završetku testiranja na sajtu Ministarstva prosvete www.mp.gov.rs i www.upis.mp.gov.rs.

Kvalifikacioni ispit iz matematike počinje danas u 10 sati, a deset minuta pre toga ministar prosvete će izvući ispitnu kombinaciju. Učenici treba da dođu u škole najmanje pola sata pre početka testiranja. Na kvalifikacionom ispitu nije dozvoljeno korišćenje digitrona i drugih elektronskih uređaja.

Sutra preliminarni rezultati

Preliminarni rezultati kvalifikacionog ispita biće objavljeni do sutra u 8 sati. Toga dana, od 8 do 16 sati, nezadovoljni kandidati mogu da podnesu prigovor na rezultate kvalifikacionog ispita komisiji osnovne škole, a 24. juna i okružnoj upisnoj komisiji, takođe u istom terminu. Konačni rezultati će biti objavljeni 28. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari