Savezničke snage gotovo su u potpunosti uspostavile kontrolu nad gradom Mardžahom koji se nalazi na jugu Avganistana, gde su nedavno pokrenule vojnu akciju protiv talibana, saopštili su juče vojni izvori iz Kabula. Neimenovani zvaničnik kazao je da su pobunjenici napustili zonu, ali da i dalje postoji opasnost od eksplozivnih naprava ručne izrade. Vojna akcija „Zajedno“ pokrenuta je proteklog vikenda iskrcavanjem 15.000 američkih marinaca iz helikoptera u Mardžahu, u provinciji Helmand.

Predstavnici NATO u Avganistanu saopštili su da je u nedelju ubijeno 12 civila, kada su dve bombe pogodile jedan stambeni objekat, zbog čega je vojni komandant snaga Alijanse u toj državi Stenli Mek Kristal uputio javno izvinjenje predsedniku Hamidu Karzaiju. Američki analitičari smatraju da taj događaj baca senku na dosadašnji uspeh saveznika u borbi protiv talibana. Štaviše, stručnjaci za terorizam upozoravaju da postoji mogućnost da će pobunjenici u narednom periodu nastaviti da deluju na prostoru Avganistana. U tom kontekstu, navode da će talibani pokrenuti snažnu medijsku propagandu, budući da su vešti kada je reč o kreiranju internet sajtova i da neretko putem letaka šire svoju ideologiju. Ilustracije radi, nedavno je objavljen video snimak na kojem su prikazana dva francuska novinara koja su oteta u decembru.

Nesumnjivo, najnoviji uspeh u Helmandu omogućiće britanskim i američkim komandantima da uspostave veći stepen kontrole nad protokom informacija i pošalju poruku avganistanskoj javnosti da je talibanima nanet poraz. Slične taktike Amerikanci su koristili u Iraku, pre pokretanja ofanzive u Iraku, kao i u borbama protiv Al Kaide u Didžali, severoistočno od Bagdada. Ipak, dobri poznavaoci prilika u Avganistanu tvrde da će tek u narednim mesecima moći da budu svedeni računi, s obzirom na činjenicu da će tada biti pokrenuti civilni projekti u Helmandu, kao što je izgradnja škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari