U proteklom periodu Radio Bijelo Polje je uradio hiljade vijesti, intervjue sa stotinama gostiju, stotine autorskih emisija, okruglih stolova i debata, po prvi put su plasirane u etar kompozicije bjelopoljskih izvođača, istakao je direktor Radija Bijelo Polje Dragić Rabrenović na svečanoj akademiji povodom 20 godina postojanja ovog značajnog medija.

On je, takođe, istakao da nikada nije bilo prigovora i žalbi ili bilo kakvih pritužbi na program niti na rad novinara.

– U svim istraživanjima posljednjih godina Radio Bijelo Polje je imao ubjedljivo najveću slušanost u Bijelom Polju. Danas je to najveća medijska kuća u gradu sa 20 zaposlenih, koja posluje u najsavremenijim prostorijama uz pomoć najnovije tehničke opreme, istovremeno emitujući program na dvije frekvencije i na internetu, istakao je Rabrenović.

Prvi put program lokalnog radija emitovan je eksperimentalno 24. juna 1989. godine povodom MOSI koje su održane u našem gradu i trajao je nekoliko mjeseci. Na jesen 1990. godine SO Bijelo Polje je osnovala Informativni centar, a Radio Bijelo Polje je zvanično počeo da radi 8. decembra 1990. godine u 14 časova.

U ime osnivača, predsjednik SO Bijelo Polje Refik Bojadžić je naglasio da je odluka Skupštine o osnivanju Radija proizašla iz potrebe građana Bijelog Polja da imaju medij koji će pravovremeno i istinito informisati, edukovati i zabaviti svoje slušaoce.

– Zadatak je bio i ostao veliki. Jer, osim potrebe i želje da imamo radio, malo šta smo imali što je bilo potrebno za funkcionisanje zahtjevnog medija. Nedostajala je oprema, prostorije i novinarski kadar. Međutim, Opština, Vlada, nadležni sekretarijati, tadašnji Radio Titograd, novinska pera potvrđena u štampanim medijima svoju snagu i volju su usmjerili prema talasima Radija Bijelo Polje. Danas je ova medijska kuća nezaobilazan segment ukupnog prosperiteta naše opštine, istakao je Bojadžić.

Direktor Dragić Rabrenović je podsjetio da je prvi vršilac dužnosti glavnog urednika Radija bio Dragan Jocović, prvi direktor Informativnog centra Marko Šebek, a glavni i odgovorni urednik Radija Veselin Đokić, koji su bili na tim funkcijama do 1997. godine. Nakon toga, podsjeća Rabrenović, za direktora Informativnog centra izabrana je do tada glavna i odgovorna urednica Bjelopoljskih novina Zagorka Duda Rabrenović, a za urednika novina Murat Ćorović.

– Do izmjena zakonske regulative došlo je 1998. godine, pri čemu je uspostavljen novi sistem rada lokalnog medija. Istinitost, objektivnost, aktuelnost, nesenzacionalizam, bili su temeljni stubovi na kojima je tada izgrađen novi medij. Novom medijskom regulativom 2002. ukinute su Bjelopoljske novine, a Radio ostaje da postoji kao lokalni Javni radio-difuzni servis, podsjetio je Rabrenović i najavio da će od sljedeće godine Radio ustanoviti nagradu za novinarstvo koja će nositi ime književnice i novinarke Danice Perić Vojvodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari