Članovi niškog Gradskog veća pokrenuli su inicijativu za izradu elaborata o opravdanosti i davanju u zakup građevinskog zemljišta EYEMAXX Management GmbH, Austrija, ili preduzeću čiji je ova kompanija osnivač u Srbiji.


Aerodrom Konstantin Veliki i EYEMAXX Management GmbH potpisali su 2008. godine ugovor o zajedničkom finansiranju i izgradnji logističkog, komercijalnog i kargo-centra u Nišu. Tokom 2009. i 2010. godine, Grad Niš realizovao je niz aktivnosti kako bi rešio status zemljišta na kome je predviđena izgradnja kargo-centra, a zbog otežanih uslova investiranja kao posledice svetske krize, kompanija EYEMAXX za to vreme nije bila spremna na investiranje. Tokom leta, ova kompanija je Gradu Nišu uputila pismo u kome je izražena spremnost za nastavak realizacije ove investicije.

Elaborat, koji će do 20. oktobra ove godine izraditi Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, Uprava za imovinu i inspekcijske poslove i Uprava za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke, pokazaće ekonomsku opravdanost za izdavanje u zakup gradskog građevinskog zemljišta po ceni ispod tržišne, a krajnju odluku o tome doneće odbornici Skupštine grada.

– Ukoliko budu zadovoljeni interesi svih partnera u ovom procesu, građevinski radovi na niškom aerodromu počeli bi na startu građevinske sezone – rekao je šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović.

Kompleks kargo-centra obuhvata oko 260.000 metara kvadratnih, a predviđena je izgradnja oko 136.000 kvadratnih metara objekata najvišeg standarda. U planu je i izgradnja osam objekata poslovnog prostora, namenjenih skladištenju, distribuciji i rekonsolidaciji robe, a u početnoj fazi predviđeno je otvaranje oko 400 novih radnih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari