Posle skoro četiri decenije rada, kop „Ćirikovac“ je 2010. godine zatvoren. To je prvi površinski kop koji je zatvoren u Srbiji. U skladu sa obavezama, Privredno društvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ većnekoliko godina sprovodi opsežne rudarske radove. Oni su u funkciji izgradnje objekata za odlaganje pepela iz termoelektrana, ali i uređenja celokupnog prostora nekadašnjeg površinskog kopa u cilju tehničke i biološke rekultivacije degradiranog zemljišta, kao i izgradnje vetrozaštitnog pojasa. Nakon puštanja u rad novog pepelišta na kopu „Ćirikovac“ 2010. godine, od 2011. se intenzivno radi na uređenju terena. Kao prioritet, označene su aktivnosti dužseverne kosine. Radovi na ovom delu nekadašnjeg površinskog kopa izvode se u cilju stabilizacije terena dužseverne granice kopa gde se pojavilo klizište, stvaranja uslova za širenje deponije pepela unutar kopa i biološku rekultivaciju terena.

– U proteklom periodu odrađen je veliki deo poslova na sanaciji terena dužseverne kosine kopa u cilju njegove potpune stabilizacije, zaštite manastira Rukumija i rubnih delova sela Klenovnik, izjavio nam je Slavko Svilokos, direktor kopa „Ćirikovac“. Na ovaj način, kaže Svilokos, uporedo stvaramo uslove za nesmetano dalje formiranje kaseta za odlaganje pepela, ali i biološku rekultivaciju terena na ovom delu nekadašnjeg površinskog kopa. Svi radovi izvode se po principu prebacivanja jalovine kombinovanim angažovanjem osnovne rudarske mehanizacije bagera tipa „dreglajn“, sa kašikama zapremine 5 i 6 kubnih metara i teške mehanizacije (buldožera, utovarivača, rovokopača). Angažovanjem bagera i teške mehanizacije izgled severne kosine dovodi se u konačno ili završno stanje kako je to i predviđeno Glavnim rudarskim projektom trajne obustave rada na PK „Ćirikovac“, kao i drugom pratećom dokumentacijom. To podrazumeva uređenje kosina i izradu etažnih ravni (to je prostor između dve kosine). Tokom dosadašnjeg perioda odrađen je veliki obim poslova, a sa dolaskom lepih dana radovi će biti intenzivirani. Namera nam je da od proleća radimo u četiri smene sa većim brojem mašina uz obezbeđivanje dovoljnog broja, kako izvršioca, tako i održavaoca mehanizacije, rekao nam je Svilokos.

Na terenu smo se uverili da se na kopu „Ćirikovac“ ozbiljno radi. Uslovi za rad su teški, što bi stari rudari rekli pravo „ćirikovački“, ali jasno se uočavaju i efekti dosadašnjeg rada. U istočnom delu severne kosine većse nazire deo trase na kojoj će biti montirani novi cevovodi za transport pepela i njegovo odlaganje u izgrađeni prostor. Svi radovi su pod stalnom kontrolom i nadzorom projektanata, a redovno se vrše i geodetska snimanja, kako se ne bi potkrala neka greška. Severna kosina kopa Ćirikovac, u dužini od 750 i širine 80 metara dobija polako svoj konačan izgled i završnu formu.

 

Ozbiljni radovi

Na osnovu svega što smo čuli i videli, može se konstatovati da se na prostoru nekadašnjeg Površinskog kopa „Ćirikovac“ izvode ozbiljni radovi. Rečje o ozbiljnom poslu koji se može meriti milionima kubika zemlje koju treba više puta premestiti sa jedne na drugu etažu ili sa jedne na drugu lokaciju, kako bi Severna kosina dobila završni izgled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari