Štampano izdanje skopskog lista Dnevnik pojavilo se juče sa naslovnom stranom na kojoj je uz sliku šefa opozicione SDSM Zorana Zaeva ogromnim slovima piše TEROR, a ispod toga „uz podršku“, pa slede zastave SAD, Nemačke i Evropske unije.


U tekstu se postavlja pitanje s kojim pravom je Zaev objavio 11 tonskih snimaka privatnih razgovora u kojima učestvuju i sasvim anonimne osobe i šef SDSM se optužuje da, u stvari, preti svim građanima Makedonije („sve vas imam“) mogućnošću da postanu hit kao što je to, po oceni opozicionog portala Libertas, postala makedonska ministarka policije Gorana Jankuloska pošto sada njen razgovor sa kolegom ministrom finansija Stavreskim može da odsluša svako ko ima pristup Internetu.

Libertas, s druge strane, prenosi tekst Frankfurter algemajne cajtunga osvećen makedonskim aferama „puč“ i „bomba“ u kome se kaže i : „Ukoliko se potvrde navodi makedonske opozicije, Erih Milke (šef istočnonemačkog Štazija-prim. R.Ć), bi mogao da bude ponosan na makedonskog premijera Nikolu Gruevskog i šefa tajne službe Sašu Mijalkova“.

Zoran Zaev nije nastavio sa objavljivanjem snimaka koje ima u posedu, a navodno su nastali nezakonitim prisluškivanjem više od 20.000 građana, poličara, novinara, nevladinih organizacija, Makedonske pravoslavne crkve i drugih i za šta je optužio premijera Gruevskog i direktora Uprave za bezbednost i kontraobaveštajni rad Sašu Mijalkova.

Državni tužilac Marko Zvrlevski objavio je da se istraga protiv Zaeva, bivšeg direktora Uprave za bezbednost Zorana Veruševskog i još četiri lica zbog špijunaže nastavlja i očekuje da i Zaev, kako je najavio, podnese krivične prijave protiv Mijalkova i Gorana Gruevskog šefa Pete uprave UBK, što on koliko je poznato još nije učinio, a po kojima će se, rekao je tužilac, takođe postupati u skladu sa zakonom.

Vladajuća VMRO-DPMNE ponovila je optužbe o saradnji Zaeva sa stranim službama i dodala da „Zaev nastavlja da tone i želi da kontradiktornostima i nebulozama celu makedonsku javnost, uključujući i sapartijce, drži kao taoce“, ali je potpredsednik vlade zadužen za ekonomiju Vladimir Peševski objavio odluku Vlade da svih 3.000 honoraraca u javnom sektoru bude prevedeno u stalni radni odnos. Ovo je treći veliki vladin ustupak za poslednjih sedam dana – pre toga je ustuknula pred studentima, a zatim ublažila propise o honorarnom radu – koji se dovodi u vezu sa pretnjama opozicije da poseduje dokaze o masovno prisluškivanju. Prema saznanju opozicionih portala, Vlada je imala sednicu, ali na njoj „bomba“ Zaeva nije pominjana.

Makedonci još nisu zaboravili gotovo identičnu aferu tada nazvanu „Veliko uvo“ koja je izbila krajem 2000. dok je predsednik Makedonije bio Branko Crvenkovski, prethodnih Zaeva na čelu SDSM, a premijer Ljupčo Gorgijevski. Stenograme o masovnom prisluškivanju političara, među njima i Gruevskog, novinara, diplomata tada je objavio Crvenkovski, a veštačenjem su povezani prislušni uređaji identifikovani u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Makedonskim telekomunikacijama. U jednoj kolumni se podseća kako je Gruevski tada rekao: „Gade mi se“, pa mu se cinično upućuje pitanje: Gadi li mu se sada?

MPC: Nismo mi neprijatelji

Vladika Timotej je u ime Makedonske pravoslavne crkve za skopske medije izjavio da je posao UBK da prisluškuje, ali „ne znam zašto bi nas prisluškivali, nismo mi neprijatelji ovog naroda“, rekao je on i dodao da MPC dosad nije primetila nikakve znake prisluškivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari