Talas sa otrovnim materijama iz Mađarske, koji je dospeo u Dunav, neće ući u Srbiju pre ponedeljka, a s obzirom na to da će rezultati analize vode koje je uzorkovala srpsko-mađarska komisija za vodoprivredu biti poznati tek danas, zasad postoje tri moguća scenarija kako će se otrovni talas odraziti na floru i faunu u Srbiji – kaže za Danas Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije.


On dodaje da će prema prvom scenariju koncentracija opasnih materija biti razuđena i da neće biti potrebe za bilo kakvim reagovanjem. Druga mogućnost je da koncentracija bude jača i da će izazvati pomor ribe u Dunavu, dok će prema trećem scenariju, koji predviđa najveću koncentraciju otrova, građani na vreme biti upozoreni i dobiti preporuke kako da reaguju.

– Iako su ovo teoretske mogućnosti, naglasio bih da građani nemaju razloga za zabrinutost i da je od sva tri scenarija najizvesniji prvi. Republički hidrometeorološki zavod će od ponedeljka, kada se očekuje da toksične vode uđu kod Bezdana u Srbiju, redovno uzorkovati vodu i obaveštavati javnost o njenom kvalitetu – naglašava Marić.

Na jučerašnjoj sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine konstatovano je da državni organi u Srbiji adekvatno reaguju i da nema razloga za zabrinutost. Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić naglasio je da su naše službe, u slučaju da opasne materije dovedu do pomora ribe, spremne da reaguju, pokupe tu ribu i unište je. Dulić je rekao da je najmanja verovatnoća da količina opasnih materija bude tolika da primora vlasti da isključe vodovodnu mrežu, ali da su službe i u tom slučaju spremne da stanovništvo snabdeju vodom dok talas ne prođe.

Portparolka mađarske vlade Ana Nađ izjavila je da izlivanje blizu 700.000 kubnih metara hemijskog otpada iz rezervoara fabrike aluminijuma „MAL“, predstavlja „najveću ekološku katastrofu u istoriji Mađarske“. Ona je dodala da se troje nestalih još traži, da je 150 ljudi zatražilo medicinsku pomoć, a da je njih 60 još u bolnici.

Mađarske vlasti, inače, još nisu objavile podatke o koncentraciji i hemijskom sastavu toksičnog mulja. Prvi slučaj pomora ribe već je zabeležen, a prema izjavama nadležnih, podzemne vode u Mađarskoj nisu ugrožene.

Peta žrtva ekološke katastrofe

Snažna bujica nastala usled havarije na rezervoaru u fabrici za preradu aluminijuma i pucanjem brane u mestu Ajka 4. oktobra, odnela je juče i petu žrtvu. Naime, juče je u bolnici preminuo jedan 81-ogodišnji muškarac koji je podlegao povredama.

Zaštita

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su sve nadležne strukture angažovane na praćenju kvaliteta vode Dunava i da čine sve da zaštite zemlju i građane. Tadić je dodao da su nadležni u našoj zemlji u stalnoj komunikaciji sa institucijama mađarske i Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari