Istraživanje u cilju osporavanja naučnog konsenzusa o globalnom zagrevanju predstavlja deo velike kampanje za dezinformisanje javnosti, čiji su inicijatori neki od najvećih svetskih zagađivača, izjavio je juče Al Gor, bivši potpredsednik SAD. „Postoji organizovana kampanja, finansirana u cilju izmamljivanja gotovo 10 miliona američkih dolara od najvećih zagađivača ugljen-monoksidom, kako bi se stvorio utisak da postoji neslaganje u okviru naučne zajednice“, rekao je Gor na forumu u Singapuru.

Istraživanje u cilju osporavanja naučnog konsenzusa o globalnom zagrevanju predstavlja deo velike kampanje za dezinformisanje javnosti, čiji su inicijatori neki od najvećih svetskih zagađivača, izjavio je juče Al Gor, bivši potpredsednik SAD. „Postoji organizovana kampanja, finansirana u cilju izmamljivanja gotovo 10 miliona američkih dolara od najvećih zagađivača ugljen-monoksidom, kako bi se stvorio utisak da postoji neslaganje u okviru naučne zajednice“, rekao je Gor na forumu u Singapuru. „U stvarnosti postoji malo neslaganja“, dodao je on. Gor je tu kampanju povezao s podatkom da američke duvanske kompanije godišnje potroše nekoliko miliona dolara za stvaranje nesigurnosti i rasprava u okviru naučne zajednice o štetnim efektima uživanja nikotina.
„Reč je o jednom od najvećih naučnih usaglašavanja stavova u istoriji nauke“, rekao je Gor. „Živimo u svetu u kojem propaganda ima glavnu ulogu u kreiranju stava javnosti“, dodao je on. Pošto je u februaru objavljen međuvladin panel o klimatskim promenama UN koji su sačinili najveći naučnici za proučavanje klime u svetu, koji upozorava da je čovek „najverovatniji“ uzrok klimatskih promena, „onda su oni koji to poriču ponudili nagradu od 10.000 dolara za svaki članak koji bi doveo u pitanje takav stav“, rekao je on. „Oni pokušavaju da manipulišu našim stavovima“, istakao je Gor.
Gor je rekao da je korporacija Ekson mobila, najveća svetska javna kompanija za trgovinu naftom, jedna od glavnih kompanija uključenih u pokušaje da se obmane javnost povodom pitanja globalnog zagrevanja. Protekle godine su britanske i američke organizacije, koje zastupaju naučne stavove, optužile Ekson mobil da finansira grupe koje potcenjuju naučni konsenzus o klimatskim promenama. Ali, dok bi Vašington trebalo da vodi svojim primerom, zemlje u razvoju takođe moraju sudelovati. „Zemlje, kao Kina koja će sledeće godine biti najveći emiter u svetu, ne mogu biti isključene samo zbog toga što se tehnički posmatraju kao zemlje u razvoju“, rekao je Gor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari