Zagorka Dolovac se "ukazala" javnosti: Šta je rekla, kako je pobegla od novinara i kako je RTS izveštavao o tome? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Vrhovna javna tužiteljka Zagorka Dolovac sinoć je učestvovala nakonferenciji o upotrebi kriptovanih komunikacija u Beogradu. To je ujedno bila prilika da vrhovnu javnu tužiteljku, nakon dugo vremena vidimo ali i čujemo na televiziji.

Zagorka Dolovac je od novinara nakon konferencije, po starom dobrom običaju, bežala.

Umesto da vest bude ono o čemu se govorilo na konferenciji, vest je da se Zagorka Dolovac pojavila na malim ekranima i pritom je govorila.

Koliko često imamo priliku da čujemo glas vrhovne tužiteljke, verujemo da su ga mlađe generacije, koje od skoro prate dešavanja u Srbiji, sinoć verovatno prvi put čule. I to vrhovne tužiteljke zemlje u kojoj afere poprimaju epidemijske razmere.

Šta je bila tema konferencije?

Tema ove dvodnevne konferencije bila je upotreba kriptovanih komunikacija i debata o tome gde je granica zadiranja u nečiju privatnost., a gde počinje pravo države da se bori protiv organizovanog kriminala dešifrovanjem ovih komunikacija.

Na konferenciji su, pored Zagorke Dolovac, govorili  i američki ambasador Kristofer Hil i šef misije OEBS-a Jan Bratu i može se reći da su bili mnogo konkretniji od naše vrhovne tužiteljke.

Krisofer Hil je naveo da treba napraviti ravnotežu između državne moći i prava pojedinaca na privatnost, ali i zaključio da kriptovanu komunikaciju mogu zloupotrebiti kriminalne grupe, te da treba pronaći način da se društvo izbori sa ovom pojavom.

Rekao je da je brzina  menjanja zakona je sporija od razvoja novih tehnologija i poručio da  pravosuđe je kamen temeljac demokratije i mora biti zaštićeno.

I Jan Bratu je govorio u sličnom tonu. On je rekao da će se postaviti nova prepreka u borbi protiv kriminala ukoliko se pravno ne reguliše oblast kriptovane komunikacije, kao i da će OEBS nastaviti da sarađuje sa Srbijom po ovom pitanju.

A onda je nastupila Zagorka Dolovac. Iako bi o kriptovanoj komunikaciji moglo da se priča unedogled, vrhovna javna tužiteljka se obratila prigodnim kratkim govorom iz kojeg nismo mogli ni da naslutimo šta naše tužilaštvo preduzima povodom ovog bezbednosnog problema.

Šta je rekla Zagorka Dolovac?

„Izuzetno je bitno razumeti da je međunarodna saradnja u oblasti visokotehnološkog kriminala i pravilnog razumevanja dekripcije i pravilnog razumevanja dokaza koji potiču iz kriptovane komunikacije uslov bez koga se ne može postići željeni efekat za uspešno vođenja krivičnog postupka, Vrhovno javno tužilaštu tu potrebu razumeju“, navela je Dolovac.

Predrag Milovanović
Tuzilac Predrag Milovanović
Foto: BETAPHOTO/LILIT ANDRIC/DS

Član Udruženja tužilaca Srbije Predrag Milovanović kaže za Danas da je pohvalno što se vrhovna javna tužiteljka pojavila na konferenciji koja je imala i međunarodni značaj, posebno zato što su se na toj konferenciji nalazili i neki visoki strani zvaničnici.

„Ono što pravi malo drugačiji utisak jeste što je to bio govor koji je sadržao previše uopštenih formulacija, a premalo poziva na akciju i konkretno delovanje nadležnog tužilaštava. A podsećam da je upravo moć Vrhovnog javnog tužioca da kroz izdavanje opšte-obaveznih uputstava i pojedinačnih obaveznih uputstava u konkretnom predmetu  može da utiče da se agilnije postupa u slučajevima skaj komunikacije, koji kao što vidimo, su u susednoj Crnoj Gori izašli na videlo  dana, a verovatno je to dostupno i našim državnim organima“, objašnjava Milovanović.

Bežanje od novinara i „ljudski štit“

Pošto pojava Zagorke Dolovac u javnosti predstavlja izuzetno redak fenomen, nije čudno što su novinari bili veoma zainteresovani da joj postave nekoliko pitanja.

Međutim, Zagorka Dolovac je primenila staru dobru taktiku „ni slučajno se obratiti novinaru i pobeći na najbliži izlaz“, a zatim se ponovo pojaviti u javnosti sledeće prestupne godine.

Kada je novinar Insajdera, nakon konferenciji prišao Zagorki Dolovac sa molbom da joj postavi nekoliko pitanja, ona je prišla ambasadoru Hilu i Bratuu i rekla im kako je došla kod njih samo zato da bi se sklonila od novinara, a taj razgovor je zabeležila i kamera.

Novinar je ponovo prišao tužiteljki koja se tada već nalazila u društvu ambasadora pa je Hil morao da „odbrani“ Zagorku Dolovac i nije dozvolio novinaru da postavi pitanje tužiteljki već mu je rekao: „Izvinite, ovo je privatan razgovor“.

Kada je „privatni razgovor“ završen, novinar je bio uporan pa je i treći put pokušao da postavi pitanje Dolovac, ali je ona pobegla i napustila skup i izašla na sporedni ulaz.

„Bežanje od novinara jeste bizarno, jer se radi o vrhovnom javnom tužiovo cu, naglašavam javnom,  znači to je neko ko treba da postupa u javnom interesu, gde je u stvari komunikacija sa medijima nešto što je prirodno uloga javnotužilačkog posla. To je loša poruka i za druge kolege tužioce, jer takvo ponašanje Vrhovnog javnog tužica, lako može da se reflektuje i na njihovo ponašanje, to jest  da i oni treba da se sklanjaju od blende kamere i novinara koji treba da prenesu određene informacije od javnog interesa. Možemo reći da je oksimoron da se neko ko u nazivu svoje funkcije ima „javni“ sklanja od javnosti“, zaključuje Predrag Milovanović.

Na RTS-u se ništa od ovoga nije moglo videti

Prilog o konferenciji je napravio RTS u svom Drugom dnevniku.

Ipak, beg od novinara posle konferencije nismo imali priliku da vidimo na Javnom servisu.

Osim toga, zanimljiv je bio sam i početak priloga, koji je započeo čitanjem dve rečenice iz jedne skaj prepiske. Iz te dve rečenice nije se moglo saznati ništa, iako ovih dana javnost bruji o skaj prepiskama Šarićevog klana, gde se pominju Oskar, Edo, Markus, Gašić…

RTS nam je pustio deo prepiske u kome se ne pominje nijedan od pomenutih „glavnih likova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari