Vlasti Hrvatske, zemlje kandidata za prijem u EU, nisu naklonjene stranim investitorima i radije prepuštaju biznis domaćim hotelijerima, piše austrijski dnevnik „Standard“. Manfred Kol, šef preduzeća za turističko savjetovanje „Kol i partner“, savjetuje preduzećima koja žele da se angažuju u Hrvatskoj „da o tome tri puta razmisle“.

Kol je za „Standard“ izjavio da su prije nekoliko godina austrijski hotelijeri, koji su pokazali interesovanje za Hrvatskom, dočekivani raširenih ruku, ali da to nije dugo trajalo, jer su hrvatski lobisti, iz „nacionalistički motivisane odbrambene reakcije“, odlučili da potisnu strance sa domaćeg tržišta. List navodi da su na probleme sa hrvatskim vlastima nailazili hotelijer iz Salzburga Vilfrida Holajs, kao i „Falkenštajn Mihael grup“, te hrvatska“ Valamar grupa“, „Arkotel“ i „Viena internešnal“.

„Ova preduzeća su transportom svog žnou-hauž doprinijela tome da u Hrvatskoj turizam preraste u najvažniju privrednu granu“, kaže Kol. U Privrednoj komori Austrije smatraju da stranim investitorima u Hrvatskoj na putu ne stoji ni zakonska prepreka ni vlada, već da je problem na lokalnom nivou, gdje su gradonačelnici naklonjeniji domaćim investitorima. „Standard“ navodi i podatke hrvatske nacionalne banke, koji pokazuju da od 400 miliona stranih direktnih investicija iz Austrije dolazi čak 325,5 miliona, odnosno 82 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari