Predstavnici nekoliko pirotskih vanparlamentarnih opozicionih stranaka pokrenuli su inicijativu da se raspiše referendum na kome će se građani izjasniti o varijanti autoputa kroz pirotsku opštinu, budući da je nedavno ministar Oliver Dulić tokom boravka u Pirotu izjavio da je dolinska varijanta konačna.


Ovu inicijativu podržali su pirotski odbori Srpske naredne stranke, Demokratske stranke Srbije, Liberalno-demokratske partije, Pokreta socijalista, Nove Srbije, Jedinstvene Srbije, Pokreta Snaga Srbije i Zelene stranke, koji zahtevaju da se izjasni i lokalna samouprava.

Nezavisni odbornik u SO Pirot i predsednik Inicijativnog odbora Dušan Mitić je juče na konferenciji za novinare izjavio da je izjava ministra Dulića izazvala veliku pažnju javnosti.

– Mi ćemo za prvu narednu sednicu opštinske Skupštine uputiti predlog da SO donese odluku o raspisivanju referenduma, a ukoliko to ne bude učinjeno potpisima građana ćemo iznuditi referendum. Želimo da građani kažu šta misle. SO Pirot se pre šest godina izjasnila za brdsku varijantu – rekao je Mitić, dodajući da za ovu inicijativu imaju i podršku pojedinih mesnih zajednica.

Predstavnik SNS-a Igor Veljković rekao je da ih posle Dulićeve izjave „čudi ćutanje lokalne vlasti bez obzira na skupštinsku odluku iz 2004. i brdsku varijantu“, dok je predstavnik LDP-a Zoran Stančev dodao „da neko želi da mimo zakona, na mala vrata i pod parolom jeftinije, progura dolinsku varijantu“.

Predsednik SO Pirot Milan Popović kaže da čak i da SO donese bilo kakvu odluku, ona nije validna, ni obavezujuća za Vladu Srbije.

– Vlada Srbije donosi konačnu odluku o izgradnji autoputa. Ministar Oliver Dulić je bio jasan kad je rekao da je odluka o dolinskoj varijanti konačna. Imamo i dopis Vlade o toj varijanti. Bitno je da naša opština od izgradnje auto-puta izvuče što više koristi i da se naši zahtevi ispune. Ni ranije SO nije morala da donosi bilo kakve odluke o trasi, jer je izgradnja autoputa, naglašavam, u nadležnosti Vlade Srbije. Moramo da poštujemo odluku Vlade – kaže Milan Popović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari