Dva reprezetativna sindikata koja zastupaju prava zaposlenih u požarevačkoj predškolskoj Ustanovi, Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja sindikalne organizacije Dečiji vrtić „Ljubica Vrebalov“ i Sindikat radnika Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“, od početka godine više puta su rukovodstvu ustanove i Gradskoj upravi, koja je osnivač, upućivali zahteve.

U njima je zahtevano da se zarada zaposlenih u Ustanovi, koja već nekoliko godina nije povećana, uskladi sa pozitivnim propisima, kao i da se napokon, posle nepotrebno dugog postupka, napokon zaključi Poseban kolektivni ugovor kod poslodavca.

– Nezadovoljstvo zaposlenih, a pre svih vaspitnog osoblja i stručnih saradnika u Ustanovi, zbog niskih plata je sve veće. One se već nekoliko godina nisu povećavale, a troškovi života su višestruko povećani u tom periodu – rekla nam je Zora Janković, predsednik Sindikata radnika Predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“. Odgovor rukovodstva Ustanove i Grada Požarevca na sve naše zahteve za povećanje zarade je bio da će se to razmatrati tek kada se donese Zakon o predškolskom obrazovanju i vaspitanju. Ove godine, u aprilu, Zakon je usvojen, a od usklađivanja naših zarada, koje bi donelo njihovo uvećanje, još uvek nema ništa. Direktor na osnovu rešenja isplaćuje razliku kao stimulativni dodatak, ali on nije redovan, jer posle dva do tri meseca isplate ovog dodatka narednih nekoliko meseci se ne isplaćuje jer Ustanova nema novca, a u rešenju je navedeno da isplata nije ni sa čim uslovljena. Pošto još uvek nemamo Poseban kolektivni ugovor zahtevali smo od gradske uprave da nam utvrdi minimum procesa rada za vreme eventualnog štrajka, koji je nepopularno sredstvo sindikalne borbe, ali ako ne dođemo do ispunjenja naših zahteva dogovorom to nam ostaje kao mogućnost. Gradsko veće je donelo odluku po kojoj minimum procesa rada predviđa praktično podrazumeva sve redovne aktivnosti zaposlenih, osim onih radnika koji učestvuju u pregovorima sa direktorom. Ovo rešenje nije dobro jer bi se na taj način dodatno ugrozila bezbednost dece u grupama, u kojima njihov broj i sada za 50 odsto prelazi predviđeni normativ, a sa njima bi u vreme pregovora radio manji broj vaspitača. Naš predlog osnivaču je da se obustava rada sastoji u tome da se u jutarnjim satima obustavi prijem dece u trajanju od tri sata i u to vreme bi predstavnici radnika pregovarali sa rukovodstvom i osnivačima, kaže nam Zora Janković, predsednik jednog od dva reprezentativna sindikata.

Nastavak pregovora posle 1. oktobra

Na zahtev za zaključivanje Posebnog kolektivnog ugovora i usklađivanje koeficijenata za isplatu zarada zaposlenih, koji su dva sindikata Ustanove uputila osnivaču 8. septembra, odgovorio je gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević. On je pozvao predstavnike sindikata da nastave pregovore, jer na dva prethodna sastanka nije postignut dogovor i uputio ih na Gordanu Kosanović, člana Gradskog veća Požarevca, koja je zadužena da sačini ovaj Poseban kolektivni ugovor. Novi sastanak i nastavak pregovora sindikalnih organizacija sa poslodavcem može se očekivati posle 1. oktobra, kada se Gordana Kosanović vrati sa opravdanog odsustva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari