"Zahtevamo da je razreše dužnosti": Reakcije na izjavu Milice Đurđević Stamenkovski da je akušersko nasilje deo agende protiv rađanja dece 1foto M.K./ATAImages

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da su svedočenja o akušerskom nasilju i lošim uslovima u porodilištima, deo globalne agende protiv rađanja u Srbiji. Sagovornice Danasa su saglasne da je ova izjava u najmanju ruku poražavajuća.

„Dvadeset godina se ovde vodi kampanja protiv rađanja dece u Srbiji, i to je deo globalne agende. I zato se potencira i akušersko nasilje, i loše stanje u porodilištima, i loša hrana, i zato se na tome uporno insistira“, izjavila je Đurđević Stamenkovski gostujući na TV Prva.

Jelena Ćirić Nikolić, urednica portala Bebac, kaže da se ministarka za brigu o porodici i demografiju ovom neprimerenom izjavom diskvalifikovala kao ozbiljna sagovornica i saveznica u borbi za ženska prava i bolje uslove u porodilištima.

„Ovu izjavu ne treba razmatrati previše, niti joj pružati prostora, već je neophodno pozvati na odgovornost one koji su ministarku odabrali za ovu poziciju. Dakle, obraćamo se premijeru Srbije sa zahtevom da razreši dužnosti aktuelnu ministarku jer u našoj zemlji ne smemo da gajimo teoretičare zavera na najvišim pozicijama vlasti“, navodi Ćirić Nikolić.

Naglašava da je roditeljski portal Bebac uputio i zvanično zathev za razrešenje aktuelnom premijeru, a ministarku pozivaju da da ostavku.

Sociološkinja Hristina Cvetinčanin Knežević ističe da je jako porazno što ministarka za brigu o porodici i demografiju optužuje žene koje već godinama ukazuju na nehumane uslove u porodilištima i akušersko nasilje koje se dešava svakodnevno da su deo globalne zavere protiv rađanja.

„Optuživanje majki, trudnica i žena koje planiraju porodicu, a koje opravdano strahuju za svoje i bebino zdravlje i život, može samo da nam ukaže na to da je borba za natalitet prazna floskula, iza koje ne stoji briga za porodicu već pokušaj kontrole i ućutkivanja žena – da bi se bebe rađale a natalitet rastao, neophodno je da postoje neki minimalni uslovi za to, a naša porodilišta ih ne ispunjavaju decenijama“, ukazuje Cvetinčanin Knežević.

Staša Ivković iz organizacije Osnažene navodi da je komentar da su svedočenja žena o akušerskom nasilju deo globalne agende protiv rađanja dece u Srbiji je apsolutno netačan i nepravedan prema ženama koje su prošle kroz teške iskustva tokom porođaja.

„Žene koje su rodile decu su zapravo najbolji dokaz da nisu protiv rađanja, već se bore za dostojanstven i human porođaj. Njihova svedočenja nisu napadi na porodicu ili rađanje, već vapaj za boljim uslovima i zaštitom osnovnih ljudskih prava. Optuživati ove žene za učešće u nekoj „globalnoj agendi“ predstavlja jeftinu političku priču, karakterističnu za desnicu koja često koristi teorije zavere kako bi skrenula pažnju sa pravih problema“, objašnjava Ivković.

Dodaje da žene koje govore o akušerskom nasilju traže bolje uslove u porodilištima: pristojnu hranu, adekvatnu medicinsku negu, i poštovanje njihovih prava i dostojanstva, kao i da je primer odluke u kojoj je ginekolog oslobođen krivice za smrt bebe u Sremskoj Mitrovici je još jedan pokazatelj dubokih problema u našem zdravstvenom sistemu, koji treba hitno rešavati.

„Hrana koja se nudi rodiljama je često ispod svakog standarda, što dodatno otežava njihov oporavak nakon porođaja. Vreme kada su žene ćutale o ovim stvarima je prošlo, i danas one glasno govore o svojim iskustvima i zahtevaju promene. Vlada koja zaista brine o svojim građanima ne sme dozvoliti da se ponavljaju problemi poput nepripremljenosti bolnica za vrućine u julu, što je apsurdno jer su letnje temperature predvidive. Možda bi sneg mogao sada iznenaditi, ali vrućine u julu nikako ne bi smele biti iznenađenje“, naglašava Ivković.

Zahtevaju od odgovornih institucija da ozbiljno shvate svedočenja žena i preduzmu hitne korake kako bi se obezbedili humani i dostojanstveni uslovi za sve trudnice i porodilje.

„S obzirom na to da je ona putem poruke zahtevala javno izvinjenje kada budem pozvala Kliniku i saznala da nisu donirali samo pet bednih ventilatora, ipak smatram da je ona ta koja bi trebalo svim trudnicama i porodiljama da se izvini jer ih je ovim optužila za nešto toliko glupo, da ne znam koju drugu reč bih upotrebila“, zaključuje Ivković.

Komentarišući satirične objave na društvenim mrežama u vezi sa njenom donacijom ventilatora GAK-u „Narodni front“, ministarka je rekla da „naš narod ima mnogo duha i u nekim neugodnim situacijama okrene sve na šalu“.

„Moja prva reakcija je bila osećaj nepravde, i možda danas ne bih tako odreagovala, sa ovde distance, kada mi je sve to postalo simpatično koliko su ventilatori postali tema u Srbiji. Zato što znam kako su stvari tekle“, navela je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari