Javna nabavka za prevoz komadnog uglja je u završnoj fazi i nakon potpisivanja ugovora sa Privrednim društvom „Autotransport“ kreće prema ranije utvrđenom planu isporuka komadnog uglja zaposlenima Privrednom društvu „TE – KO Kostolac“, izdvojenim preduzećima, sindikalnim organizacijama, penzionerima i invalidima rada.

 – Kada su u pitanju naši zaposleni, radnici PD „TE – KO Kostolac“, ono što prevashodno sindikat interesuje, mi tu nismo imali primedbe jer te količine nisu smanjene u odnosu na prošlu godinu, kaže u razgovoru za naš list predsednik sindikata kopova, Jovica Tošković i dodaje da je zapravo UO EPS-a smanjio i ograničio količine za široku potrošnju na nivou našeg regiona. Naš sindikat sarađuje sa svim sindikatima i član je konfederacije slobodnih sindikata. Tako, imamo dugotrajnu i uspešnu saradnju sa sindikatom nekadašnjeg preduzeća „US Steel“, a sadašnje Železare Smederevo. Sarađujemo i sa sindikatima penzionera, prosvete, policije i normalno je da oni dolaze kod nas da se žale zbog ovog umanjenja jer su oni direktno ugroženi. Sa druge strane nastavlja Tošković, Privredno društvo ima i ekonomsku korist od prodaje komadnog uglja. Sam čin smanjenja bilansa Kostolcu izazvao je revolt, to je ono zbog čega ćemo verovatno sa Skupštine Privrednog društva uputiti jedan dopis da se te količine uvećaju, jer ponavljam, ne možete smanjiti bilans za 30% i reći sindikatu izdvoje onih 70 odsto koji će dobiti ugalj i onih 30 procenata koji neće. To je bezizlazna situacija i niko ne može da napravi takav spisak. Na kraju Tošković još kaže da će isporuka uglja za zaposlene u Privrednom društvu krenuti ovih dana i da će svima na vreme biti isporučen ugalj.

„Autotransport“ je spreman za isporuku. Direktor „Autotransporta“, Perica Mojović kaže da je separator spreman i da će on krenuti sa radom dok traje remont Termolelektrana Kostolac A, dakle do 15. jula: -Pauzu nećemo imati, tako da ćemo redovno snabdevati sve kategorije koje su i predviđene za isporuku komadnog uglja. Inače, mi smo imali zajednički sastanak sa predstavnicima komercijalnog sektora i direkcije za proizvodnju uglja PD „TE – KO Kostolac“. Predviđenih 150.000 tona bilansiranih za ovu godinu trebalo bi da bude isporučeno do kraja oktobra, 50.000 tona za penzionere, sindikate i invalide rada Braničevskog okruga, 50.000 tona za radnike PD „TE – KO Kostolac“ i izdvojenih preduzeća i 50.000 tona za prevoznike koji su učestvovali i dobili na tenderu.

Da bilansirane količine nisu dovoljne u odnosu na tražnju, koja je za ovu godinu duplo veća, slaže se i direktor Mojović i nastavlja da su recimo sindikati, penzioneri i invalidi rada iskazali zahtev za preko 100.000 tona, a mi smo za njihove potrebe dobili samo 50.000 tona. Nadamo se da će biti razumevanja od strane PD „TE – KO Kostolac“ i Direkcije EPS-a, jer su ti ljudi već počeli sa otplatom rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari