Samo dva puta od početka prošlog veka dogodilo se da nijedan trenutni ili bivši predsednik ili potpredsednik ne učestvuje u trci za nominaciju jedne od dve najveće stranke pred predsedničke izbore u SAD.
Ova godina je posebna jer se među favoritima prvi put nalaze jedna žena i jedan crnac.

Samo dva puta od početka prošlog veka dogodilo se da nijedan trenutni ili bivši predsednik ili potpredsednik ne učestvuje u trci za nominaciju jedne od dve najveće stranke pred predsedničke izbore u SAD.
Ova godina je posebna jer se među favoritima prvi put nalaze jedna žena i jedan crnac. Takođe, prvi put je predizborna kampanja krenula gotovo godinu dana pre bilo kog preliminarnog glasanja. Senatorka Hilari Klinton povela je u većini anketa među pristalicama Demokratske stranke, kao prva žena za koju stručnjaci kažu da bi mogla da postane predsednik.
Demokrata, Barak Obama prvi je Amerikanac afričkog porekla koji bi mogao da osvoji taj položaj. „Postanimo generacija koja će buduće generacije učiniti ponosnim na ono što smo uradili“, izjavio je Obama. Demokratski guverner države Nju Meksiko Bil Ričardson pokušava da postane prvi predsednik SAD latinoameričkog porekla, ali cele godine zaostaje za favoritima.
Među republikancima, bivši guverner Masačusetsa Mit Romni uzda se u prednost koju mu daje blizina njegove države sa državom Nju Hempšir, u kojoj će se održati rani primarni izbori. Drugi republikanac, Džon MEKKEJN iz Arizone u aprilu je vodio, ali je njegova popularnost u julu doživela sunovrat.
Izborni štab mu je ostao gotovo bez novca, a ključni savetnici su ga napustili. Međutim, u poslednje vreme njegovi izgledi su ponovo počeli da rastu. Bezbednost granica i ilegalna imigracija dva su najvažnija izborna pitanja među republikancima. Gradonačelnik Njujorka u vreme terorističkih napada 2001. godine Rudi Đulijani zauzeo je tvrd stav i poveo u anketama.
„Najvažnije je da ostanemo u ofanzivi prema islamskom terorizmu“, objavljuje Đulijani. Početkom godine, najvažnije pitanje za demokrate bio je rat u Iraku. „Da sam tada znala ono što znam sada, nikada ne bih glasala za taj rat“, kaže Hilari Klinton. Još jedan od vodećih demokrata, senator Džon Edvards objavio je da će nastaviti kampanju iako se njegovoj supruzi Elizabet ponovo aktivirao rak. „Svaki korak na ovom putu učinićemo zajedno“.
U septembru kampanji se priključio i jedan glumac – bivši republikanski senator Fred Tompson, ali bez većeg uspeha. Mnogo bolje prolazi bivši guverner Arkanzasa, baptistički sveštenik Majk Hakabi, koji cilja na važan segment republikanskog glasačkog tela – konzervativne hrišćane.
Za drugog republikanca, Mita Romnija vera je takođe važna jer pripada mormonskoj crkvi. Prema jednoj anketi, navodi Radio Glas Amerike, četvrtina građana SAD kaže da ne bi glasala za mormona. Do sada nijedan od kandidata u predsedničkoj trci nije postao očigledni favorit. Zato svi sa nestrpljenjem očekuju početak preliminarnih izbora, 3. januara u Ajovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari