Nemačka kancelarka Angela Merkel održala je juče veliki govor pred američkim kongresom, dve decenije od pada Berlinskog zida. Retku čast da se obrate Kongresu imali su isključivo najbliži saveznici Amerike, a priliku za obraćanje nije do sada imao nijedan nemački kancelar od 1957. kada je Konrad Adenauer održao odvojene govore pred poslanicima dva doma Kongresa SAD.

„Velika mi je čast što sam dobila priliku da vam se obratim. Ovo je ujedno i šansa da se zahvalim SAD zbog podrške nemačkom ujedinjenju 1990, 11 meseci nakon pada Zida, sa velikim naklonom i entuzijazmom“, rekla je Merkelova na početku izlaganja. Tokom prve posete SAD od kada je u septembru započela drugi mandat na funkciji nemačke kancelarke, Merkelova je pred poslanicima oba doma Kongresa govorila o budućnosti transatlantskih, veza o zaostavštinama evropskog komunizma uoči obeležavanja dve decenije od pada Berlinskog zida.

Avganistan i klimatske promene, dva goruća svetska pitanja, bile su dominantne teme govora nemačke kancelarke. Anet Hauser, izvršni direktor vašingtonske fondacije Bertlsmen, nevladine grupacije koja se bavi transatlantskom saradnjom, kaže da i dalje postoje vrlo jaki politički pritisci u Nemačkoj protiv rata u Avganistanu. „Pitanje avganistanskog ratišta veliki je izazov za Merkelovu, kako u obraćanju američkoj tako i domaćoj javnosti.“

Pred skeptičnom publikom Merkelova se založila i za skoro postizanje globalnog sporazuma o klimatskim promenama. Analitičari smatraju da je ovo izuzetna prilika za Nemce da osiguraju podršku poslanika koja će biti veoma značajna ukoliko SAD potpišu novi globalni klimatski sporazum kojem teže evropski lideri i nakon dužeg perioda i jedan američki predsednik. Podsećanja radi tokom Bušovog mandata SAD nisu potpisale sporazum iz Kjota koji ističe 2012, iako je bivši potpredsednik SAD Al Gor pregovarao u korist Sporazuma. Očekuje se da će na decembarskom samitu svetskih lidera u Kopenhagenu biti doneta odluka o novom svetskom klimatskom sporazumu. „Svet će pratiti dešavanja iz Kopenhagena. Borba protiv klimatskih promena je jedan od najhitnijih zadataka sveta“, izjavila je Merkelova. Obama je obećao da će vratiti SAD u poziciju upravljača klimatskim promenama nakon višegodišnjeg američkog opiranja. Pre obraćanja Kongresu Merkelova je razgovarala sa Obamom kada su prikazani prijateljski i pragmatični odnosi između dvoje lidera. Jedan deo stručne javnosti ukazuje na brojne naznake novih prisnijih veza dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari