Selo Grljan kod Zaječara pretvara se u divlju deponiju 1Foto: M.S.

Meštani Grljana, najvećeg sela u opštini Zaječar, godinama muku muče sa divljim deponijama i smećem. Nagomilano smeće u selu, kako oni kažu, posledica je nesavesnih građana, ali i neredovnog izvoženja smeća.

Pored puta koji prolazi kroz selo Grljan ka Avramici, nalaze se tri kontejnera. Prema rečima meštana, oni se brzo napune, a zatim meštani smeće bacaju pored. Vetar raznese smeće na nekoliko desetina metra, pa prolazak kroz ovaj deo sela izgleda kao putovanje kroz deponiju.

Prema rečima Nikole Jovanovića iz Grljana problem je nastao od kada su kontejneri postavljeni u ovom selu, a krivci su kako on kaže i građani ali i komunalno preduzeće.

“Za ovaj problem su u globalu krivci svi, na ravne časti. U smislu, da kada su planirali da postave kontejnere u Grljan, mislim da je trebalo da naprave neku studiju, na koliko domaćinstava ide kontejner i slično”, objašnjava sagovornik Danasa.

Kako on kaže prvi problem koji se javio je manjak kontejnera, i prema njegovim rečima tu je direktni krivac JKSP „Zaječar“ ili drugo nadležno preduzeće, a drugi problem su meštani.

“Automatski nailazimo na sledeći problem i nove krivce, to su meštani, koji bacaju smeće pored prepunih kontejnera i misle da je tu problem rešen. Pa se opet vratimo na JKSP “Zaječar” koje naravno ne odvozi đubre na vreme, i to sam sve dokumentovao, pošto očigledno da selektuju podobne kontejnere za pražnjenje”, ističe sagovornik Danasa.

Selo Grljan kod Zaječara pretvara se u divlju deponiju 2
Foto: Nikola Jovanović

Jovanović kaže da zbog situacije sa nagomilanim smećem dešava da meštani pomeraju kontejnere dalje od svojih kuća, pošto ne žele da gledaju haos ispred dvorišta, a psi sve to pretvore u još veći haos.

“Dakle svi su krivi za ovu deponiju koja se dešava evo već dve godine. Opština ne reaguje, da ne pričam o mesnoj zajednici, JKSP “Zaječar” kada stigne pokupi, a meštani su totalno neodgovorni. Rezultat svega toga je ovo što vidite. Da napomenem da je bilo i deset puta gorih prizora od ovog”, zaključuje sagovornik Danasa.

Prema rečima sagovornice Danasa koju smo zatekli pored kontejnera, ovaj problem traje godinama, i nikako se ne rešava, i to je velika sramota i za selo ali i za grad Zaječar.

“Katastrofa. Pogledajte kako izgleda. Sada je i dobro. Pre nekoliko dana kada sam decu vodila u obdanište ovde je bilo užasno, kao da sam prolazila kroz deponiju”, objašnjava ona.

Selo Grljan kod Zaječara pretvara se u divlju deponiju 3
Foto: M.S.

Dopisnik Danasa iz Zaječara, kontaktirao je direktora JKSP “Zaječar” u Zaječaru Nebojšu Božinovića, i pitao da li ovaj problem može da se reši. Direktor je kazao sledeće:

“Poslali smo šefa sektora “Čistoće” u Grljan na lice mesta da vidi o čemu se radi, i da organizujemo još sutra čišćenje ovog potesa”.

Jedan od problema meštana Grljana biće najverovatnije rešen u sredu, ali ostaje da se vidi da li će reči Nikole Jovanovića, i meštani ali i nadležno preduzeće shvatiti ozbiljno i rešiti trajno ovaj problem.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari