Dok vlast sutra opet glasa o kamenolomu, građani u Zaječaru zakazali protest 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Za sredu 15. maja zakazana je sednica Skupštine Zaječara, a u isto vreme ispred sale, zakan je protest protiv odluke o otvaranju kamenoloma kod Malog Izvora, na koji dolaze poslanici, Srđan Milivojević i Aleksandar Jovanović – Ćuta.

U vеlikoj sali bićе održana 22. sеdnica Skupštinе grada Zajеčara, sa početkom u 10 sati. Pola sata ranije ispred sale okupiće se građani koji se protive izgradnji kamenoloma u Malom Izvoru pored Zaječara, pošto se na dnevnom redu opet našla tačka o izgradnji kamenoloma.

Narodna poslanica iz Zaječara ispred Demokratske stranke Dragana Rašić poručuje da je demokratija sloboda naroda da odlučuje o svom životu.

Dok vlast sutra opet glasa o kamenolomu, građani u Zaječaru zakazali protest 2
Foto: Gaga Rašić

„Gospodo sa vlasti, neće na silu! Džaba vam dodatna obezbeđenja na ulazu u Skupštinu grada, gnev ljudi je nezaustavljiv i opravdan. Vi ste servis građana, a ne pojedinaca koji žele da ostvare svoje lične interese! Zato poštujte volju građana“, poručila je Rašićka.

Odbornik u Skupštini Zaječara ispred „Zaokreta“ Uglješa Đuričković kaže da odbornici u Skupštini imaju veliku odgovornost, uz koju ide i velika čast.

Dok vlast sutra opet glasa o kamenolomu, građani u Zaječaru zakazali protest 3
Foto: M. S. / Danas

„Nas je narod birao da donosimo odluke u njegovo ime koje će da učine život boljim za sve. Ta misija ne može da donese nama nikakvo materijalno blagostanje. Samo oni koji su spremni da se odreknu svog ličnog blagostanja i deluju za opšte dobro zaslužuju da upravljaju gradom. Zato pozivam sve građane da sutra u 9.30 sati ispred Gradske uprave svojim prisustvom daju podršku meštanima Malog Izvora koji se bore za svoj goli opstanak i opstanak svojih vekovnih ognjišta. Ne dozvolimo izgradnju kamenoloma i uništenje jednog lepog sela. Od nas zavisi. Podsetimo sutra, svi zajedno, odbornike vlasti, da je njih birao narod, ne da bi oni uvećavali svoje bogatstvo na pepelu tuđih života i domova, već da bi svojim postupcima obezbedili svoje mesto u svetloj istoriji našeg grada“, poručio je Đuričković.

Slobodan Petrović iz Malog Izvora, jedan od organizatora protesta, kazao je da hoće da uradi sve što je do njega da se ovo zlo i pokvarenost spreče.

Dok vlast sutra opet glasa o kamenolomu, građani u Zaječaru zakazali protest 4
Foto: M.S. / Danas

„Ima i drugi, jednako bitan razlog. Tokom jednog šumskog požara, vrabac je kljunom nosio jednu ili dve kapi koje je bacao na požar. Pita ga svraka: “A što se trudiš kad sa par kapi ne možeš da ugasiš toliku vatru? “A vrabac joj kaže “Ja to znam, ali hoću da se vidi i zapamti na čijoj sam strani bio dok je gorelo“. Ko nije spreman da se žrtvuje za porodicu, dom i njivu, taj ne zaslužuje da ih ima“, poručio je Petrović.

Organizator okupljanja ispred Skupštine Zaječara je Inicijativa „Nećemo kamenolom kod Malog Izvora“.

„Da odbranimo ovo selo od uništenja koje mu spremaju gradska vlast i krupni kapital!!! Zaječarci, Malom Izvoru je potrebna vaša pomoć!!! Ovo nije odbrana samo Malog Izvora već borba za opstanak na ovim prostorima uopšte“, pozivaju građani na društvenim mrežama.

Protest protiv kamenola orgonizovan više puta

Podsećamo, meštani Malog Izvora kod Zaječara protestovali su januara 2022. godine, kako su tada kazali, zbog najavljenih brojnih istražnih radova koji za cilj imaju mapiranje i utvrđivanje rudnih bogatstva u tom regionu.

Predstavnik inicijativnog odbora „Nećemo kamenolom kod Malog Izvora“ Slobodan Petrović izjavio je tada da je istočnoj Srbiji namenjena crnja sudbina nego Jadru.

„Protest je sazvan pod naslovom protiv kamenoloma i protiv uništavanja istočne Srbije. Problem kamenoloma je aktuelizovan, međutim u poslednje vreme su se pojavili dokumenti koji pokazuju da je istočnoj Srbiji namenjena još crnja sudbina nego Jadru kroz projekat Rio Tinto. Želimo da pokažemo naš stav da se ne slažemo sa tim projektima“, rekao je Petrović tada.

Uglješa Đuričković, odbornik “Zaokreta” iz Zaječara, na sednici Skupštine Grada Zaječara, marta 2022. godine podneo je zajedno sa odbornikom Dejanom Krstićem, predlog odluke kojom bi se van snage stavila Odluka o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije za zonu eksploatacije „Vlaška“, u KO Mali Izvor, koju su gradske vlasti donele pre nekoliko meseci, međutim, odbornici većine nisu podržali ovaj njihov predlog.

Meštani Malog Izvora koji se protive izgradnji kamenoloma dočekali su odbornike Skupštine grada Zaječara transparentom „Nećemo kamenolom“, na sednici Skupšzine održane 20. Septembra 2023. godine, a potom ušli u zgradu i prekinuli sednicu.

Nakon toga građani su pozvani na sastanak sa predsednikom Skupštine. Nakon sastanka odlučeno je da se odluka povuče.

Dok vlast sutra opet glasa o kamenolomu, građani u Zaječaru zakazali protest 5
Foto: Glas Zaječara

Bila je to tada mala pobeda građana, ali Ničić sada najavljuje opet izgradnju kamenoloma.

Ranije je prilikom manifestacije „Glas sa Vetrena“ koja se održala u Malom Izvoru, Ničić je kazao da na pretnje ove šačice političkih plaćenika Ćute “Mute”, Krleta “Lampeka” i njegovog sinka, lude Naste sa FB i sličnih da zaustave razvoj ovog sela i čitavog kraja, onemogućavanjem eksploatacije kamena na državnom zemljištu, čime se onemogućava gradnja puteva, ulica… zbog enormnog povećanja cene kamena koji se vozi sa stotinu kilometara udaljenih lokacija, a što direktno oštećuje budžet grada, pametni narod Malog Izvora je odgovorio – dosta nam je više vašeg maltretiranja i siledžištva.

„Zato jedno veliko bravo”, poručio je Ničić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari