"Da mladi vojnici idu 15 dana, kao i bivši mistar Vulin": Šta kažu Zaječarci o uvođenju vojnog roka? 1Foto: Shutterstock/Bobica10

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, prilikom promocije novih potporučnika Vojske Srbije, izjavio da je potpisao saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana.

Odmah nakon ove izjave, premijer Miloš Vučević je izjavio da je Vlada usvojila zaključak kojim se nalaže Ministarstvu odbrane da pokrene proceduru za vraćanje obaveznog vojnog roka, kao i da do kraja sledeće nedelje treba da se usvoje izmene zakona.

Pitali smo građane šta misle o vraćanju vojnog roka ali su Zaječarci podeljenog mišljenja, ali ipak je više onih koji su za.

Zaječarci koji su pristali da daju odgovor na naše pitanje, da li su za to da se vrati redovno služenje vojnog roka, uglavnom su za to, ali ima onih koji smatraju da je to loša odluka.

Dragan Lazarević za Danas kaže, da je saglasan da se vrati vojni rok, ali da se služi 15 dana kao što je to uradio bivši ministar Aleksandar Vulin.

„Saglasan sam za uvođenje vojnog roka, ali da mladi vojnici idu 15 dana, kao i bivši mistar Vulin. Ne slažem se da traje rok dva i po meseca, već kada može 15 dana bivši ministar, zašto ne bi toliko mogli i regruti. Ako može on, zašto ne mogu oni?“, upitao je naš sagovornik.

Mladić K. C, za Danas kaže, da je dobro što se uvodi vojni rok.

„To je dobro da se vidi, ko koliko snagu ima. Moji iz porodice su svi služili vojsku, zato hoću i ja“, poručio je on.

Zaječarac S. V. koga smo zatekli u centru grada, kaže da je on za služenje vojnog roka, ali da on neće moći da ide. Njegov odgovor je sličan kao što govere i drugi Zaječarci.

„Dobro je da se vojska služi, ali kada sam bio mlađi i hteo, oni su ukinuli, a sada sam oženjen i imam decu, i ne mogu da se odazovem“, kazao je naš sagovornik.

Strahinja T. za Danas kaže da je odluka o služenju vojnog roka – odlična i da Zaječarci podržavaju tu odluku.

„To je dobra stvar. Ja ću ići, zato što smatram da je to dobro. Što se tiče drugara – ne znam šta oni misle o tome“, kazao je.

S.Đ. za Danas kaže da je saglasan da se uvede vojni rok.

„Mislim da je to dobra stvar. Smatram da treba više ljudi da ide u vojsku. Može se mnogo naučiti – disciplina, i kako se boriti u životu“, kazao je on.

I A.D. iz Zaječara kaže da je uvođenje vojnog roka dobra stvar.

„Mislim da je to dobra stvar. Tamo se može mnogo naučiti, a traje samo dva i po meseca“, kaže on.

"Da mladi vojnici idu 15 dana, kao i bivši mistar Vulin": Šta kažu Zaječarci o uvođenju vojnog roka? 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Bojan .S. za razliku od drugih, nije za služenje vojnog roka.

„Pa oni nisu normanli. Šta to rade. Samo se nešto menja i uvodi. Ovo više nije normalna država“, kazao je on za Danas.

I ranije je najavljivano vraćanje vojnog roka

Iako se još od 2011. godine, kada je ukinuta obaveza služenja vojnog roka, više puta u javnosti spominjala mogućnost njegovog vraćanja, ovog puta deluje da je to gotovo izvesno.

"Da mladi vojnici idu 15 dana, kao i bivši mistar Vulin": Šta kažu Zaječarci o uvođenju vojnog roka? 3
Foto: Miljko Stojanović/ Danas

Prema zvaničnim procenama Republičkog zavoda za statistiku za 2023. godinu muškaraca starosti od 18 do 27 godina u Srbiji ima nešto više od 350.000. Ovaj broj treba uzeti sa rezervom, jer je pitanje koliko je muškaraca od ovog broja vojno sposobno. Ipak, i da se ovaj broj umanji onima koji nisu iz objektivnih razloga sposobni da služe vojni rok, u pitanju je i dalje velika brojka.

Jasno je da svi oni sigurno neće biti pozvani odjednom, niti Vojska Srbije ima kapaciteta da primi toliki broj regruta u isto vreme, ali opet ostaje pitanje kojom dinamikom i redosledom će oni bti pozivani.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari