Dugogodišnje iskustvo u pravljenju kolača, jedna Zaječarka je primenila u pravljenju torti za ljubimce, tako da sada i oni svoje rođendane slave uz ukusan i jedinstven poklon.
Olivera Milojković iz Zaječara duže od 20 godina bavi se izradom torti i kolača, a od pre godinu dana, počela je da pravi i torte za ljubimce.
“Kolače i torte sam naučila da pravim sama. Naravno, čitala sam u časopisima kako se to u svetu radi, a zatim mi je internet pomogao da sve to usavršim kao i višegodišnji rad u inostranstvu. Prvu tortu – patišpanj, napravila sam kao dete, a potom sam za rođendane pravila svom sinu. otuda ljubav prema ovom poslu”, objašnjava svoje početke Olivera.
Prema rečima naše sagovornice, nakon više od dvadeset godina iskustva u pravljenju torti, pre godinu dana, kada je njen sin počeo da se bavi šišanjem ljubimaca, rešila je da svoje znanje usmeri ka četvoronošcima.
“To je bio prelomni trenutak, i počela sam da pravim torte za ljubimce. U početku su ljudi to gledali sa rezervom, ali u poslednje vreme sve više njih se odlučuje da svoje ljubimce usreći sa nekom poslaticom iz naše kuhinje, naročito kada im je rođendan”, ističe ona.
Kako ona kaže, ljudi naručuju torte i za kučiće i za mačke, bez obzira da li su rasni ili obični, dodaje da nema pravila.
Ono što ističe je da to nisu slatke torte, pošto ljubimci ne smeju da jedu šećer.
“Tortu za ljubimca su jestive i za ljude, pošto su napravljene od mesa i povrća. Na njima se nalaze i specijalne dekoracije – ime ljubimca, ili slika, koje su napravljene od jestivog materijala”, precizira Olivera i dodaje:
“Uvek pratimo želje ljubimca ili ono što oni vole najviše da jedu. Vlasnici nam kažu koji su to sastojci što vole njihovi četvoronošci, i da li je pas alergičan na nešto i onda na osnovu tog saznanja pravimo tortu za njega. Neki ljubimci ne jedu šargarepu ili pirinač, drugi ne jede nešto drugo, i zato nam je pre samog procesa izrade torte, potrebno da znamo sve o ljubimcu – šta voli, a šta ne”.
Olivera ističe da su sve torte napravljeno od mesa i povrća, a kao što je kazala, “od želje vlasnika i ljubimca, zavisi kako će torta izgledati, i kakvog će ukusa biti”.
Bez obzira na lošu ekonomsku situaciju u Zaječaru, najviše mušterija su baš iz ovog grada.
“Najviše dolaze Zaječarci, mada ima i Borana, Negotinaca, Knjaževčana, a najinteresantnij je to što u poslednje vreme sve više nam se javljaju ljudi iz Beograda”, uz osmeh kaže sagovornica Danasa.
Olivera kaže da su torte teške pola kilograma, a vreme izrade zavisi od vrste dekoracije koju vlasnici ljubimaca izaberu.
“Ako je dekoracija jednostavna, torta se brzo napravi, ali ako je dekoracija komplikovanija, logično je da je vreme izrade duže”, kaže ona.
Prema rečima naše sagovornice, ponekad se dekoracija pravi od granulica koje ljubimac voli, a za sve ono koji su neodlučni kako da torta izgleda, Olivera je spremila katalog, sa unapred napravljenim dekoracijama.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.