Podrška građanima Srbije od sunarodnika iz Češke 1Skup podrške Srba u Pragu/Foto: Privatna arhiva

Poput naše dijaspore širom sveta, i Srbi u Češkoj su podržali blokade saobraćajnica u Srbiji tokom kojih građani iskazuju nezadovoljstvo zakonima o referendumu i eksproprijaciji i nameri Rio Tinta da u našoj zemlji istražuje i eksploatiše litijum.

Ispred Ambasade Srbije u Pragu, kako su nam javili naši čitaoci iz tog grada, koji su organizovali skup podrške našim građanima, juče se okupilo pedesetak Srba koji rade i studiraju u Češkoj.

Cilj tog skupa je, dodaju, izraz „podrške u podizanju glasa i širenju istine u vezi sa protivustavnim delovanjem srpske vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

Uz isticanje da to „nije samo ekološki ustanak i borba za očuvanje životne sredine“, u dopisu našoj redakciji, navodi se da je to i „borba protiv laži, obmana, poricanja i nepreuzimanja odgovornosti“.

„Ovo je borba za bolji život u poštenoj državi. Ovo radimo zato što želimo da imamo gde da se vratimo“, ističu naši sunarodnici sa protesta u Pragu.

Poručuju da je u Češkoj „najavljena mogućnost početka ekstrakcije litijuma za 2025. godinu i da će pokušati da iskoriste situaciju u našoj zemlji i da je preduprede, sveobuhvatnijom borbom protiv uništenja cele planete“.

„Nastojaćemo da“, dodaje se, „predočimo naše iskustvo ekološkim organizacijama u Češkoj i time doprinesemo zaustavljanju ove prljave igre, koju sa nama, ekonomski siromašnijim zemljama, igraju oni čiji cilj je da jedino njihova teritorija bude čista“.

„Neke skandinavske zemlje su najavile potpuno ukidanje automobila sa motorima na fosilna goriva i korišćenje automobila na električni pogon do 2025. godine, a borba će trajati dok se ne nađe humaniji način za dobijanje ovog metala“, poručili su naši sunarodnici sa skupa u Pragu.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama: „Hoću da imam gde da se vratim“, „Tiče se svih nas“, Ne dam moju reku za tvoju hipoteku“, „Rio Tinto, marš iz Srbije. Država=mafija“, „Domovima se brani Pekom“ i mnoge druge.

Najavili su i nova okupljanja, a o njihovom skupu izvestili su mediji u Češkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari