Potpredsednik SAD Džozef Bajden preneo je juče snažnu poruku Kini o međuzavisnosti dve zemlje i naglasio da dve države treba da prepoznaju zajedničku odgovornost u svetu i obezbede pravednije uslove za trgovinu i ulaganje.

Bajden je dodao da je napredak Kine i SAD od ključne važnosti za oživljavanje svetske privrede i da nijedan problem u svetu ne može da se reši bez učešća te dve zemlje. „Mi smo dva najveća motora koji će svetu omogućiti da to uradi“, zaključio je Bajden.

Prilikom posete gradu Čengdu na jugozapadu Kine, poslednjeg dana svoje petodnevne posete drugoj svetskoj privredi i ključnom trgovinskom partneru SAD, Bajden je nastojao da ubedi Kineze u sigurnost američkih obveznica, uprkos ogromnom američkom budžetskom deficitu i snižavanju kreditnog rejtinga SAD. Kina drži najmanje 1.200 milijardi dolara u američkim državnim obveznicama. „Ne možemo sebi da priuštimo da ne ispunimo obaveze SAD“, rekao je Bajden studentima koji su mu postavljali pitanja posle govora održanog na Univerzitetu Sečuan.

On je ukazao da su kamatne stope pale posle snižavanja kreditnog rejtinga SAD, što je državne obveznice učinilo traženijim nego ikad. „Da je svet pomislio, Bože, snizili su im kreditni rejting i neće moći da vraćaju dug, ne bi se obveznice smatrale najsigurnijim vidom investicije na svetu. I dalje smo najbolji ulog za investiranje“, rekao je Bajden. Potpredsednik SAD je istakao česte kontakte predsednika dve zemlje, Baraka Obame i Hu Đintaoa, kao i kineskih i američkih zvaničnika zaduženih za politiku i privredu i dodao da je potrebna tešnja saradnja vojnih i civilnih vlasti dve zemlje u oblasti bezbednosti. „činjenica je da se Kina i SAD suočavaju za mnogim istovetnim pretnjama i dele mnoge ciljeve i odgovornosti. Naši generali trebalo bi da razgovaraju često koliko i naše diplomate“, rekao je Bajden.

U vojnoj razmeni SAD i Kine bilo je teškoća zbog podrške koju SAD pružaju Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom. Bajden je ponovio da će SAD ostati zemlja pacifičkog regiona, dodavši da je prisustvo SAD doprinelo regionalnoj stabilnosti i omogućilo Kini da se usmeri na razvoj privrede. On je rekao da SAD rade na tome da se poslovnim ljudima iz Kine olakša dobijanje američkih viza, ali i da se američke kompanije u Kini i dalje suočavaju sa velikim preprekama za ulaganje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari