„Zajednički javni prostori”, grad po meri pešaka: Evropska nedelja mobilnosti „ponovo radi”u Kragujevcu 1Foto: Z. S. M.

 

Kragujevac je jedan od 36 gradova i opština iz Srbije koji se priključio obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti a čija je tema ove godine „Zajednički javni prostori”.

Cilj akcije ENM koja se od 16. do 22. septembra obeležava u 2.000 hiljade gradova iz 44 zemlje je poboljšanje kvaliteta života u gradovima, promovisanje infrastrukture u službi građana, stvaranje uslova za aktivne mobilnosti i olakšavanje upotrebe čistijih načina prevoza, a pre svega aktiviranje građana da zajedno preoblikuju i unaprede javne prostore.

Grad Kragujevac je posle 10 godina ponovo učesnik Evropske nedelje mobilnosti i ove godine smo aktivnosti u gradu koncentrisali na dva dana, petak i subotu, 20. i 21. septembar, kako bi efekti akcije bili što zapaženiji, najavio je manifestaciju Ivan Radulović, Glavni gradski urgbanista.

U petak 20 septembra, akcije će biti organizovane na Trgu vojvode Radomira Putnika, za najmlađe i starije sugrađane, dok će na Đačkom trgu i Trgu omladine programi biti usmereni prema srednjoškolcima. Na Trgu vojvode Radomira Putnika od 10 do 13 sati Agencija za bezbednost saobraćaja RS uz učešće Saobraćajne policije organizuje druženje sa Pažljivkom i Pažljivkovu smotru, kao priliku da se najmlađi uz asistenciju starijih nauče ponašanju u saobraćaju.

Institut za javno zdravlje vršiće proveru osnovnih zdravstvenih parametara, dok će Crveni krst organizovati radionicu „Kragujevac po meri starijih” i obaviti pokaznu vežbu za pružanje prve pomoći prilikom povreda u saobraćaju. Građani će biti i anketirani o svom zadovoljstvu funkcionisanja saobraćaja u gradu. Decathlon će organizovati test zonu za bicikle i za učesnike akcije priprema poklone i nagrade.

Na prostoru oko Đačkog trga i Trga omladine gde se istog dana održava program od 13 do 19 sati, za automobilski saobraćaj biće zatvorene ul. Vuka Karadžića do Njegoševe i ul. Branka Radičevića.

– Cilj je, ističe Radulović, promocija stvaranja sigurnog prostora oko školskih ustanova, što ne samo da je važno za bezbednost dece i omladine, već usmerava mlade ka aktivnoj mobilnosti.

Đački parlament Prve kragujevačke gimnazije, uz podršku Doma omladine, iskoristiće prostor oslobođen od automobila za Eco-street Party, dok su za prateće aktivnosti zaduženi GTO, Decathlon i učenici srednje škole „Knez Aleksandar Karađorđević” koji će sprovoditi anketu i edukovati vršnjake.

U subotu 21. septembra, za automobilski saobraćaj biće zatvorena ulica Kralja Petra I Karađorđevića (Glavna ulica) u kojoj će se od 10 do 19 sati odvijati brojne aktivnosti na više punktova: eco-street party, art radionica za najmlađe, promocija planinarenja i pešačenja, test zona za bicikle, besplatna provera ispravnosti bicikala, biciklistički poligon spretnosti za osnovce, trka balans biciklima za najmlađe, promocija elektrobicikala i zaštitne biciklističke opreme, a akcije će sve vreme pratiti Omladinska terenska jedinica Crvenog krsta.

Tokom ova dva dana, u petak će biti besplatan ulaz u Narodni muzej Šumadije a u subotu, u Muzej „21.oktobar”.

Imajući u vidu da će cela Glavna ulica biti zatvorena za saobraćaj u subotu, Radulović je pozvao građane da se u što većem broju provozaju svojim biciklama, od pešačke zone u centru grada do Velikog parka i Šumarica i obratno, a kako bi pokazali da je ova veza, ne samo kao rekreativna, već i kao saobraćajna potrebna našim građanima.

– Ukoliko se pokaže da nam je potrebna to će omogućiti, dodao je on, da pokrenemo odgovarajuće instrumente javnih politika da ova biciklistička veza dobije trajni karakter.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari