Prerada drveta i proizvodnja nameštaja osnova su razvoja privrede u tutinskoj opštini. Proizvođači tapaciranog nameštaja iz ove opštine odavno su poznati u zemljama u regionu, ali i na tržištima zapadnoevropskih zemalja. Najpoznatiji tutinski proizvođači nameštaja su Dalas, Elan MMS i Stil Jasen. Sve tri kompanije su vlasništvo privatnih preduzetnika. Sa njima je nedavno razgovarao predsednik opštine Šemsudin Kučević.


Tema razgovora bili su uslovi poslovanja, unapređenje proizvodnje i proširenje tržišta. Za ova tri proizvođača nameštaja prošla godina je, uprkos mnogim teškoćama, bila poslovno stabilna. Šansu za uspešnije poslovanje vide u udruživanju i zajedničkom nastupu na tržištu, ali i zajedničkom nastupu prema čuvenom proizvođaču nameštaja Ikea, koji ove godine stiže u Srbiju. Proizvođači nameštaja iz Tutina smatraju da bi zajedno mogli da odrađuju neke proizvodne programe za slavnijeg „nameštajca“.

Tutin bi mogao da postane i sajamski grad. Predstavnici ove tri firme predlažu da se organizuje mini sajam nameštaja, jer i tu vide šansu za bolji plasman svojih proizvoda. Ekspanzija proizvodnje nameštaja u tutinskoj opštini počela je devedesetih godina prošlog veka. Pionir je bila kompanija Dalas, koja je osnovana 1990. godine. Tri godine osnovana je fabrika Elan MMS i 1997. godine počela je proizvodnja u fabrici Stil Jasen. Zajedničko za sve tri fabrike je da su na početku bile male porodične firme, koje su brzo prerasle u moderne fabrike i nosioce opštinskog privrednog razvoja. Sve imaju vlastite proizvodne pogone u kojima je zaposleno po stotinak radnika. Imaju svoje maloprodajne objekte u Srbiji i zemljama u okruženju. Sve tri kompanije imaju mnogobrojna domaća i inostrana priznanja za kvalitet svojih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari