Opština Pirot već pet godina sarađuje sa opštinama Pernik, Montana i Čiprovci u Bugarskoj, u oblasti ekonomije, infrastrukture, kulture i sporta. Načelnica Odeljenja za privredu i finansije u opštini Pirot Jagoda Šnele kaže za Danas da je ova pogranična saradnja jako važna ne samo za razmenu iskustva nego i za realizaciju konkretnih projekata, zapošljavanje i povećanje investicija u ovoj opštini.

– U okviru susedskih programa Srbije i Bugarske koje finansira Evropska unija, sa opštinama Montana i Pernik realizovali smo projekat otvaranja Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj čija je vrednost oko 100.000 evra i projekat izgradnje infrastrukture u Slobodnoj zoni Pirot čija je vrednost 300.000 evra – kaže Šnele.

– Kancelarija koja je nedavno otvorena biće mesto za sve one koji žele da investiraju u našoj opštini i da u njoj dobiju sve potrebne informacije – kaže Šnele, dodajući da je u toku priprema konkursne dokumentacije za zajednički nastup za IPA programe, odnosno pretpristupne fondove EU sa projektima iz oblasti infrastrukture, kulture i sporta

Jagoda Šnele kaže da će Pirot sa opštinom Pernik konkurisati za sredstva IPA programa projektom izgradnje transportno-logističkog centra u industrijskoj zoni.

– Muzej Ponišavlja će sa partnerskom opštinom Montana i njihovim Istorijskim muzejem konkurisati projektom rekonstrukcije Donjeg grada, a urađen je i projekat dečjeg igrališta i sportskih terena. Sportski centar sa partnerskom opštinom Pravec konkurisaće projektom rekonstrukcije Omladinskog stadiona u Pirotu, a Turistička organizacija grada sa opštinom Damjanov projektom izgradnje turističke signalizacije. Dom kulture će sa opštinom Metkovec konkurisati projektom iz oblasti kulture – kaže Šnele.

Slobodna zona

U okviru međususedskog programa Bugarske i Srbije, EU je sa 300.000 evra finansirala projekat razvoja slobodnih zona u Pirotu i Perniku u Bugarskoj.

Direktor Slobodne zone Pirot dr Dragan Kostić izjavio je da je za njih jako važna ova saradnja s Pernikom i to što je EU prepoznala da je Slobodna zona instrument za privlačenje direktnih investicija.

– Naša zona je najdalje odmakla u prekograničnoj saradnji. Sa opštinom Pernik u Bugarskoj imamo zajednički projekat, a u okviru naše zone radi veliki broj bugarskih kompanija – kaže dr Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari