Da bi što pre rešili svoje egzistencijalne probleme Romi Srema će se udružiti i prevazići sve podele, pa i političke. Ovo je način da se brže, bolje i lakše integrišu u društvo – rečeno je nedavno u razgovoru pomoćnika pokrajinskog sekretara za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Miroslava Vasina i načelnika Sremskog okruga Save Ališića s predstavnicima romskih i drugih nevladinih organizacija na teritoriji Sremskog okruga.

Da bi što pre rešili svoje egzistencijalne probleme Romi Srema će se udružiti i prevazići sve podele, pa i političke. Ovo je način da se brže, bolje i lakše integrišu u društvo – rečeno je nedavno u razgovoru pomoćnika pokrajinskog sekretara za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Miroslava Vasina i načelnika Sremskog okruga Save Ališića s predstavnicima romskih i drugih nevladinih organizacija na teritoriji Sremskog okruga. U Sremu još ima slučajeva da romska deca ne idu redovno u školu, pripadnici romske nacionalne zajednice ne mogu da se zaposle, mnogi žive u naseljima bez elementarnih higijenskih uslova za život. Zapanjujući je podatak da, prema svim istraživanjima, najveća etnička distanca prema Romima postoji upravo u Vojvodini. Put za najlakše i najbrže prevazilaženje ovog problema jeste upravo integrisanje školovanih Roma u državne organe i institucije, rečeno je na ovom skupu.

Prizori iz svakodnevnog života

U Naselju „Rupe“ kod rumskog vašarišta članovi delegacije IV Vojvodine i Sremskog okruga na licu mesta su mogli da vide izuzetno tešku situaciju neverovatnih prizora života u nepodnošljivim higijenskim uslovima neprimerenim 21. veku.

Dogovoreno je da se odmah napravi plan da se u ovo naselje uvede barem javna rasveta i pošljunče putevi, a s lokalnom samoupravom u Rumi će se naredne godine, prema modelu iz Kule i Opova, udružiti sredstva za kupovinu kuća u koje će se preseliti Romi iz udžerica i kuća od kartonske ambalaže. Jedan od koraka će biti i stipendiranje dece romske nacionalnosti u Vojvodini, kao i stipendiranje i smeštaj u domove studenata.

Romska organizacija „Mala vatra“ iz Rume nedavno je pokrenula inicijativu za objedinjavanje svih romskih organizacija u Sremu u njihovom zajedničkom delovanju. Ovu inicijativu podržalo je Izvršno veće AP Vojvodine, a potom je u Izvršnom veću održan sastanak s predstavnicima 40 romskih organizacija iz Srema. Jedan od prvih koraka bila je poseta Sremskom okrugu i romskim naseljima u Rumi, Mačvanskoj Mitrovici i Jarku.
– Udruživanje romskih organizacija u Sremu i njihov organizovan nastup prema Izvršnom veću i Kancelariji za inkluziju Roma naišao je na podršku u Izvršnom veću. Dogovoreno je i da Kancelarija prihvati plan aktivnosti i finansijskih ulaganja za projekte u 2008. godini, pod uslovom da taj plan bude jedinstveni plan svih romskih organizacija u Sremu. Mi želimo da pomognemo romskim organizacijama i materijalno i edukativno, ali želimo da to bude akcioni plan s tačno određenim prioritetima oko kojih nema spora – rekao je Vasin i dodao da će ubrzo 16 lica romske nacionalnosti potpisati ugovore na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za rad i zapošljavanje o otvaranju sopstvenih preduzeća u kojima će raditi 30 lica.
Posredstvom Kancelarije za inkluziju Roma, ove godine u srednje škole i na univerzitet upisano je 156 učenika i 27 studenata romske nacionalnosti. Za neke od njih obezbeđene su i stipendije, a nedavno je za studente obezbeđen i smeštaj u studentske domove, podaci su koje je izneo Duško Jovanović iz ove kancelarije, te podsetio da je Izvršno veće Vojvodine namenski izdvojilo četiri miliona dinara za samozapošljavanje Roma. Na konkurs se prijavilo 61 lice, a za 30 lica odobrene su subvencije od 130.000 dinara.
Tokom razgovora u sedištu Okruga rečeno je i da se još uvek ne zna tačan broj pripadnika romske zajednice na ovim prostorima jer se mnogi od njih i dalje izjašnjavaju kao pripadnici drugih nacionalnosti iako bi sada, kao Romi, mogli da koriste i dodatne pogodnosti za integraciju. Tako Dragan Vasiljković iz Nacionalnog saveta Roma kaže da je do sada bila izuzetno slaba komunikacija vlasti i Roma, pa bi u lokalnim samoupravama trebalo imenovati koordinatore za realizaciju akcionih planova romskih organizacija.
Načelnik Sremskog okruga Sava Ališić kaže da će jedan od zadataka okruga i lokalnih samouprava biti da se suoče sa stvarnošću u kojoj jedan deo populacije živi u divljim naseljima bez ikakve infrastrukture, naseljima u kojima nema struje, niti tvrdih puteva.
– Naše akcije će biti usmerene u dva pravca. Kratkoročno – što pre poboljšati uslove života u romskim naseljima, a dugoročno – kroz edukaciju i akcione programe povećati integraciju ove populacije jer bez toga nema ni puta u Evropu – rekao je Ališić i dodao da nema integracije ako lokalne samouprave budu trome i zatvaraju oči pred problemima.
Do pune integracije u društvo, kako je rečeno, može doći samo stalnim ulaganjem u obrazovanje Roma, a to je veoma težak proces u vremenu kada romska deca žive u kućama od kartona, bez vode i struje, a njihovi roditelji bez sredstava da deci kupe knjige i užinu. Zbog toga je neophodno što pre realizovati i programe zapošljavanja i stanovanja.
Inače, u toku je Međunarodna dekada Roma i po osnovu prihvaćenih međunarodnih dokumenata Srbija ima i obavezu sprovođenja Strategije za smanjenje siromaštva i Strategije za integraciju Roma. Veliki broj vojvođanskih opština već ima akcione planove za oblasti obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja koji ne mogu da se realizuju bez saradnje lokalnih samouprava i nevladinih organizacija.
U junu naredne godine Srbija preuzima predsedavanje Međunarodnoj dekadi Roma i to je neophodno iskoristiti i u privlačenju većih participacija za projekte značajne za integraciju Roma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari