U želji da ukaže na sve veći problem narkomanije u društvu, NVO „Sportom protiv droge“ iz Pljevalja je u svojim aktivnostima pokrenula i pitanje koliko religiozni pristup problemu odvikavanja od droge može pomoći u suzbijanju ove savremene pošasti.

Nakon nekoliko edukativnih akcija na lokalnom nivou, izvršni direktor ove NVO Mensur Džanković posjetio je predstavnike vjerskih zajednica i sa njima razgovarao o problemu narkomanije.

Džanković se susreo sa episkopom mileševskim gospodinom Filaretom i glavnim imamom u Pljevljima Samir ef. Kadribašićem. Episkop mileševski Filaret je izrazio duboku zabrinutost za, kako je rekao „problem koji je gori i teži od kuge“ i koji svakim danom uzima svoj danak u životima mladih ljudi.

– Ni Mileševska eparhija, na čijem sam ja čelu, nije pošteđena tog poroka i mi ćemo sve preduzeti da sa svim institucijama sistema u republici Srbiji, Crnoj Gori, ali i svima onima kojima je stalo da mladi žive zdravim stilovima života, damo podršku, da zajednički učestvujemo u svim aktivnostima koje su u interesu mladih i njihove budućnosti, bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost. Srpska pravoslavna crkva kao i sve ostale verske organizacije mogu mnogo da utiču na taj problem i apelujem da što hitnije i sa jasnim programima zajednički i koordinirano uzmemo učešća u rešavanju tog problema, rekao je episkop Filaret.

Predstavnike NVO „Sportom protiv droge“, Mensura Džankovića i Samiru Petinac-Alibašić, je primio i glavni imam u Pljevljima Samir ef. Kadribašić. Oni su efendiju Kadribašića upoznali o problemu narkomanije, koji je sve prisutniji u Pljevljima, kao i o mnogim propustima društva uopšte, kada je u pitanju rešavanje ovog problema. „Problem narkomanije u Pljevljima je zaista veliki i mi u Islamskoj zajednici ćemo naravno u saradnji sa vjernicima, građanima i svim institucijama koje se bore protiv ove pošasti savremenog društva, doprinos u rešavanju ovog problema. Duhovno siromaštvo mladih, loš uticaj pojedinih elektronskih medija i još niz drugih faktora, idu na ruku narko dilerima koji truju i ubijaju našu omladinu. Zabrinuti smo zbog svega ovoga što se dešava i Islamska zajednica će preduzeti sve što je u našoj moći da učestvujemo u svim akcijama koje su usmjerene u pravcu rešavanja ovog problema“, istakao je efendija Kadribašić.

Nakon ovih susreta predstavnici ove NVO će posjetiti i Kotorsku nadbiskupiju, kako bi ih upoznali sa planom i programom svojih aktivnosti i zajednički djelovali na rešavanju problema narkomanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari