Lideri Rusije i Indije juče su u Nju Delhiju zaključili niz bilateralnih sporazuma, a između ostalog dogovorili su razmenu obaveštajnih podataka i zajedničku borbu protiv međunarodnog terorizma. Tokom hladnog rata, Indija i bivši Sovjetski Savez imali su snažne bilateralne odnose, dok je susedni Pakistan, rival Indiji u regionu, više gravitirao kao SAD. Poslednjih godina, Nju Delhi se približio Vašingtonu, ali uz očuvanje strateškog partnerstva s Moskvom.


Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev i indijski premijer Manmohan Sing gotovo dva sata su razgovarali o unapređenju trgovine i međusobnih ulaganja, a jedna od glavnih tema bila je i borba protiv terorizma, koji je značajno pogodio obe zemlje. Prema rečima Manmohana Singa, Rusija i Indija će razmenjivati obaveštajne podatke i zajednički razvijati „efikasne antiterorističke strategije“.

Medvedev je predložio da se sklopi sporazum o izručivanju osumnjičenih za terorizam i ukazao da su i Rusija i Indija „ozbiljno propatile zbog terorističkih napada“. Takođe je rekao da bi ruske bezbednosne agencije „trebalo da sarađuju“. Što se tiče ekonomske oblasti, bilo je reči o isporukama ruskih reaktora za nuklearne centrale u Indiji, saradnji u oblasti naftne industrije i zajedničkom radu na najmodernijem lovačkom avionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari