Prije nekoliko dana pljevaljsku oblast Bukovica posjetili su: ministar rada i socijalnog staranja Vlade Crne Gore dr. Suad Numanović, direktor Direkcije za javne radove Žarko Živković, član Vladine komisije za obnovu Bukovice Asim Telaćević, predsjednik Opštine Pljevlja dr. Filip Vuković i potpredsjednik Avdo Ajanović, kao i predstavnik Udruženja građana Bukovice.

Oni su zajedno sa izvođačem radova na terenu obišli lokacije na kojima se obnavljaju kuće, grade novi i popravljaju stari seoski putevi.

Ministar Numanović je rekao da je počela realizacija projekta obnove individualnih i pomoćnih objekata u Bukovici. „Ovo je zajednički projekat svih nas, Vlade, lokalne uprave i Bukovičana. Na ovaj način stvorićemo uslove da se svi građani Bukovice vrate u svoje kuće i nastojimo da stvorimo uslove za razvoj poljoprivrede“, izjavio je Numanović. On je rekao da će do kraja godine Vlada utrošiti planiranih milion evra u realizaciju projekta povratka raseljenih, a da će isto toliko novca biti utrošeno i naredne godine.

Direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković je kazao da je do sada urađeno četiri kilometra asfaltnog puta od sela Lugovi do centra MZ Kovačevići, a da se nasipa 25 kilometara lokalnih puteva. „Radimo alternativni put koji bi zaobišao klizište na sadašnjoj trasi i mislim da će biti završen za tridesetak dana. Počeli smo gradnju 12 montažnih kuća, a sanirali smo i niskonaponsku elektro-mrežu. Uradićemo glavne putne pravce do pojedinih grupa sela, a radićemo sve dok nas zima ne otjera iz ovog kraja. U prošloj godini smo uložili u sanaciju puta od Poljane do Kovačevića 450.000 evra“, rekao je Živković.

Izvođač radova na izradi puteva „Zanatstvo“ Pljevlja, saopštio je da je do sada probijeno 12,5 kilometra novog seoskog puta, završeno i uvaljano osam kilometara, popravljen put u dužini od 12 km Kovačevići – Debelo brdo, a popravka puta u dužini od 4,5 km na pravcu Kovačevići – Srečanje biće završena do kraja godine. U povratku se završavaju propusti za vodu i radovi se odvijaju planiranom dinamikom.

Predsjednik Opštine Pljevlja Filip Vuković je rekao da se radovi odvijaju najbolje što je moguće. „Opština Pljevlja će u svom kapitalnom budžetu planirati sredstva za obnovu ovog prostora, jer Pljevlja imaju bogate prirodne resurse i učinićemo sve da ovaj projekat uspješno okončamo. Interes nam je da vratimo svoje građane i da damo šansu svima koji žele da se vrate u Pljevlja, jer je naša Opština vrlo slabo naseljena, svega 26 stanovnika po kvadratnom kilometru, a u Crnoj Gori je naseljenost 52 stanovnika po kvadratu“, naveo je Vuković.

Direktor OŠ „Bratstvo-Jedinstvo, Bogdan Dubljević je pozdravio napore koje Vlada sa resornim ministarstvima čini na obnovi života u Bukovici i ističe da „nekada doći u Bukovicu bio je podvig, a tek kako je živjeti u njoj“. Na terenu Bukovice bilo je pet područnih odjeljenja četvororazrednih škola koje su u vrlo lošem stanju, a neke su potpuno propale i to u selima: Planjsko, Srečanje, Krćevine, Brda i Sirčići i predlaže da se uporedo sa obnovom kuća izvrši i obnova tih škola. Predsjednik Udruženja Bukovičana iz Sarajeva, Šemso Bavčić je rekao da je zadovoljan onim što je Vlada Crne Gore do sada uradila i izrazio očekivanje da će se nakon završetka ovih 12 kuća već početkom naredne godine prvi Bukovičani početi da vraćaju u svoj zavičaj.

Bukovica je planinsko područje koje se nalazi na sjeveru Crne Gore u opštini Pljevlja, uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom i obuhvata 37 sela, koja su do 1993. godine bila naseljena pretežno bošnjačkim stanovništvom. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, na teritoriji Bukovice je boravio veliki broj rezervista VJ i policije Crne Gore. Uz izgovor da traže nelegalno oružje, oni su vršili torturu, pretrese, pljačke, maltretirali i zlostavljali bukovičke Bošnjake. Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, sedam civila je ubijeno iz vatrenog oružja ili je podleglo ranama nakon brutalnog premlaćivanja. To su: Šaćir Ramović, Omer Durak, Hajro Muslić, Ejub Muslić, Džafer Đogo, Latif Bangur (ubijeni vatrenim oružjem) i Hilmo Drkenda (podlegao od posljedica brutalnog premlaćivanja). Zbog straha za svoje živote, do kraja 1992. godine, većina stanovnika Bukovice je napustila svoje domove. Nakon odlaska, njihova imovina je opljačkana i uništena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari