Fondacija „021“ od ponedeljka 16. avgusta kreće sa novim projektom u kojem će, zajedno sa pet nevladinih organizacija, raditi na poboljšanju odnosa građana i lokalnih vlasti, kao i poboljšanju medijske podrške koju udruženja građana gotovo da i nemaju u našem društvu, najavio je na jučerašnjoj promociji Slobodan Stojšić, direktor medijske kuće „021“.

– Projekat „Zajedno u službi građana“ bavi se izgradnjom novog građanskog odnosa, nove etike i novih pravila ponašanja između građana i lokalne samouprave i pokušaće da širi pozitivan uticaj na društvo. Fondacija „021“ i ovaj Projekat biće u funkciji javnosti, radiće na poboljšanju odluka lokalne samouprave, a emisije će biti emitovane na Radiju „021“, web portalu www.021.rs, putem socijalnih mreža, a biće ponuđene i mreži lokalnih radio stanica Vojvodine da ga besplatno emituju, izjavio je Stojšić.

Partneri Fondacije „021“ u ovom projektu su Volonterski centar Vojvodine, Omladinska nevladina organizacija, Pokret gorana Novog Sada, Kamerno pozorište muzike „Ogledalo“ i Fond za razvoj kulture i stvaralaštva dece i omladine. Projekat su podržali Fond za otvoreno društvo i ISC Srbije. Konkretno, već od ponedeljka, svaka od ovih organizcija imaće svoju emisiju na Radiju „021“ u kojoj će predstavljati ne samo svoju delatnost već će se baviti i aktuelnim temama koje interesuju određene grupacije građana. Juče je najavljena i nova emisija „Radio apatija“ koju će raditi Miloš Jovanović. Svi oni koji su slušali Radio 021 tokom druge polovine ‘90-tih sećaju se Jovanovićeve emisije „Radio sloboda“. Sada, nakon nekoliko godina pauze, Jovanović ponovo sarađuje sa ovom medijskom kućom, a kako se boriti protiv sveopšte apatije, slušaoci će imati priliku da čuju svakodnevno u terminima pre udarnih vesti na ovoj radio stanici.

Kontrola vlasti je neophodna

Iako pozvan, Igor Pavličić, gradonačelnik Novog Sada nije prisustvovao jučerašnjoj promociji, ali je organizatorima stigla podrška nekoliko novosadskih javnih preduzeća. „Kod nas će zadugo još postojati potreba za mrežom organizacija koje se bave civilnim društvom, jer činjenica da je u našem društvu došlo do promena 2000. godine ne znači nužno da nam nisu potrebne takve organizacije. Kod nas ni najmanje nisu iscrpljeni razlozi za postojanjem i delovanjem nevladinog sektora jer je njihov posao kontrola svake vlasti, pa i demokratske. Sprega između takvih organizacija i medija je, takođe, od izuzetnog značaja“, izjavio je za Danas Borislav Novaković, direktor Zavoda za izgradnju grada koji se odazvao pozivu Fondacije „021“ da prisustvuje promociji projekta „Zajedno u službi građana“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari