Zajedno u Vojvodini: Za povlačenje odluke o brisanju praznika nacionalnih manjina 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Stranka Zajedno u Vojvodini je osudila odluku o brisanju praznika nacionalnih manjina iz školskog kalendara za 2023/24. kojom se pripadnicima nacionalnih zajednica onemogućava odsustvovanje sa nastave zbog proslava svojih praznika.

Ta stranka je u saopštenju navela da je Vojvodina pokrajina svih njenih nacionalnosti, te je poptuno apsurdno donositi odluke koje predstavnike jedne zajednice stavljaju u povlašćeniji položaj u odnosu na druge.

„S obzirom da se u poslednjih nekoliko dana dogodilo skidanje zastave Savjeta crnogorske nacionalne manjine u Lovćencu i uništavanje table sa mađarskim nazivom za grad Suboticu, ovakvu odluku nikako ne možemo smarati nespretnošću“, ukazala je Zajedno.

Zahtevaju stoga zahteva „momentano povlačenje“ ove odluke i javno izvinjenje predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Traži utvrđivanje odgovornosti predstavnika Pokrajinske vlade koji, kako su ocenili, ne rade ništa da bi „sprečili izlivanje nacionalističkih hirova pojedinaca spram naših sunarodnika, komšija i prijatelja“.

„Pozivamo i predstavnike vlasti da se pogledaju u ogledalo i zapitaju kakvi su to ljudi, i odakle im obraza da čine ono što bi, da je situacija obrnuta, smatrali ozbiljnom nepravdom i netrpeljivošću“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari