Zajedno u Vojvodini: Za povlačenje odluke o brisanju praznika nacionalnih manjina

Ostavite komentar


  1. Nacionalne manjine u Vojvodini su starosedeoci a većinsko stanovništvo se naselilo kasnije. Znači,malo tolerancije i dobre volje većine,jer suprotno od toga ne vodi ničemu.

  2. Čitam i zgrožena sam! Ima li još koji budalastiji predlog? Ajde odma, da se ne stresiramo dodatno.

  3. Nije u redu da puštate botovske komentare a ni ovakve očigledno ignorantske komentare kao što je Vesnin. Srbi su već 400 godina, različite srazmere tokom vekova , većinsko stanovništvo Vojvodine. Slovaci, nemci, česi, rusini su se naselili ovde posle srba. Jedini koji su duže na ovim prostorima su madjari.
    Ne moramo da prepravljamo istoriju da bi ljudima pojasnili osnovna prava svih manjina u multikuluralnoj Vovjodini.

  4. FRAMEWORK CONVENTION FOR THE PROTECTION OF NATIONAL MINORITIES (CoE, 1995)
    Article 5

    1 The Parties undertake to promote the conditions necessary for persons belonging to national minorities to maintain and develop their culture, and to preserve the essential elements of their identity, namely their religion, language, traditions and cultural heritage.

    2 Without prejudice to measures taken in pursuance of their general integration policy, the Parties shall refrain from policies or practices aimed at assimilation of persons belonging to national minorities against their will and shall protect these persons from any action aimed at such assimilation.

    OKVIRNA KONVENCIJA ZA ZAŠTITU NACIONALNIH MANJINA (Savet Evrope, 1995)

    Član 5.
    1. Članice se obavezuju da unapređuju uslove potrebne za održavanje i razvijanje kulture pripradnika nacionalnih manjina i očuvanje neophodnih elemenata njihovog identiteta; naime, vere, jezika, tradicije i kulturnog nasleđa.
    2. Bez štete po mere preduzete u okviru svoje opšte politike integracije, članice će se uzdržati od politika ili praksi asimilacije pripadnika nacionalnih manjina protiv njihove volje, te će takve osobe zaštititi od svake akcije kojoj je cilj takva asimilacija.

    Za neupućene, ova zemlja je potpisala i ratifikovala ovu Konvenciju Saveta Evrope i dužna je pridržavati se njenih odredbi.

  5. Ennedi – pa ima u Vojvodini i makedonaca,rumuna,roma,bunjevaca,hrvata…..A sta je sa nekoliko konizacija,koje su totalno promenile i menjaju mentalitet VOJVODINE !!!???
    Jednom recju,dosli divlji,oterali pitome !!!Primera tome,na scakom koraku,tabli,kucama…..O cemu dalje da pricamo !?

  6. S jedne strane,nisam za ukidanje,s praznicima nacionalnih manjina zivim vec 40 god.,a s druge strane,u kojoj to drzavi Srbi kao manjina imaju svoje praznike i slave?

  7. Ali manjine imaju duplo vise slobodnih dana za Uskrs I Bozic I pitam se ko je tu ugrozen

  8. Moje skromno mišljenje je da u školama i treba da se brišu ti kalendari.Deca idu u školu da uče a običaje svoje vere neka uče u kuci.Vera se održala i u vreme komunizma kad su se obeležavaju i slavili samo državni praznici.Ovo je sad postalo preterivanje.Na primer za vreme slava deca ne idu u školu ali uglavnom ni na crkveni obred ne idu.Od običaja znaju jedino da im dolaze gosti na bogatu troezu i da taj dan ne moraju u skolu.

  9. A da li je u redu da ja prolećni raspust školske 2023/2024. godine upravo u vreme katoličkog a ne pravoslavnog Vaskrsa? Šta misle predstavnici stranke Zajedno u Vojvodini? Isto je nepravedno što mnogi radnici katoličke veroispovesti dobiju slobodne dane za Vaskrs i Božić a za pravoslavne praznike im bude plaćen rad za praznik, znači dobiju veću platu jer su radili na pravoslavni praznik. Pa pitajte ih šta misle o tome?

  10. @Ennedi, ni 1918 godine kada je Srbija osvojila Vojvodinu Srbi nisu bili vecina vec Madjari i Nemci.

  11. @ Brunova mama, a gde se spominju „praznici nacionalnih manjina“ u toj konvenciji, i šta se tačno pod tim podrazumeva? Da li su državni praznici stranih država „praznici nacionalnih manjina“, tojest da li zemlje moraju da poštuju državne praznike drugih država?

  12. Jedina država na Zemaljskoj kugli u kojoj njeni građani imaju manje prava od bilo koje manjine.
    Ako su već hteli da krenu sa uvođenjem restrikcija onda je trebalo prvo da omoguće Srbima, roditeljima sa decom, starim i bolesnim ljudima i svim ugroženim da dobiju kuće i adekvatnu pomoć od države. Ustvari je sramota da su u Srbiji jedino Srbi ugroženi svi ostali koji imaju dvojno državljanstvo imaju mnogo više i prava i sredstava za život.
    Ovo je čista glupost. A gospođa koja se poziva na konvenciju, neka napiše kako je i gde ona to ugrožena kao manjina u Vojvodini. Takođe Vesna, nauči istoriju i ne lupaj.

  13. Elena, bravo za komentar!
    Pecka, takođe.
    Neverovatno je šta smo mi Srbi dozvolili, da nam svaki doseljenik piše pravila u rođenoj državi.
    Mi smo svima pružili osnove za normalan život, zato nas i gaze i zato smo najgori.
    Treba to sve poslati negde na zapad ili istok, da vide kako će dobiti prava kakva imaju ovde.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.