Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić potpisao je sa predsednikom opštine Pirot Vladanom Vasićem sporazum o zajedničkom nastupu njegove stranke i Koalicije za Pirot na lokalnim izborima, zakazanim za 11. maj.
– U protekle četiri i po godine, koliko je Koalicija za Pirot na vlasti, ovde su postignuti izuzetni rezultati, a Vladan Vasić je jedan od šest najboljih gradonačelnika u Srbiji.

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić potpisao je sa predsednikom opštine Pirot Vladanom Vasićem sporazum o zajedničkom nastupu njegove stranke i Koalicije za Pirot na lokalnim izborima, zakazanim za 11. maj.
– U protekle četiri i po godine, koliko je Koalicija za Pirot na vlasti, ovde su postignuti izuzetni rezultati, a Vladan Vasić je jedan od šest najboljih gradonačelnika u Srbiji. Verujem da ćemo zajedno i na narednim lokalnim izborima postići još bolje rezultate, a Vladan Vasić i Koalicija će zajedno sa nama biti na listi G 17 plus na nekim narednim parlamentarnim izborima – kazao je Dinkić, dodajući da očekuje da Vasić pozove građane Pirota da u drugom krugu predsedničkih izbora glasaju za Borisa Tadića.

U brak uneli i miraz i nasleđe

Predsednik OO DS i načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović kaže da u ovom braku svaka strana unosi svoj deo miraza i svoju prošlost. „Ovaj sporazum je dobar za predstavnike lokalne Koalicije za Pirot zbog otklona od radikala, sa kojima su dosad bili u vlasti. Uvek sam se zalagao za saradnju lokalne samouprave sa Vladom i okrugom, a nadam se da će se posle ovog sporazuma ta saradnja poboljšati. Dobro je što će aktuelna vlast apelovati na Piroćance da podrže Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora“, kaže Stamenović.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić rekao je da potpisivanje sporazuma znači i bližu saradnju sa Vladom i Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, na čijem je čelu Mlađan Dinkić.
– To je za nas dobitak i šansa da Pirot krene u još veći razvoj i napredak. Sada smo ojačali poluge saradnje sa Vladom. Verujem da će zbog toga Pirot imati mnogo koristi – rekao je Vasić.
Stranka G17 plus je opoziciona partija u lokalnoj skupštini. Kako je rečeno na konferenciji za novinare za sada u lokalnoj vlasti neće biti nikakvih promena, jer je ovaj sporazum potpisan za naredne lokalne izbore.
Ovaj sporazum izazvao je različite komentare političkih stranaka. Većina Vasićevih političkih oponenata iz redova DSS DS, NS, ali i iz same G 17 plus, sporazum tumači kao „brak iz računa“. Predsednik OO G 17 plus Radosav Pejčić juče je potpisao i ispisnicu iz stranke, nezadovoljan što Dinkić o tome nije pitao ni njega niti Opštinski odbor.
– Nismo ni videli taj sporazum. Pozvali smo se na statut stranke da odluke o lokalnim koalicijama donosi opštinski odbor, a to aminuje vrh stranke, što ovde nije bio slučaj. Moja ostavka je protest na postupak za donošenje ovakvih odluka unutar stranke. U fokusu mog protesta i ostavke nije aktuelna vlast, ni predsednik opštine Vladan Vasić, već ponašanje vrha stranke i nepoštovanje procedure – kaže Pejčić, dodajući da mnogi od članova najavljuju napuštanje stranke.
Član Predsedništva LDP Zoran Stančev potvrdio nam je da su neki od članova G 17 plus dolazili u ovu stranku u Pirotu posle potpisivanja ovog koalicionog sporazuma, ali da se još niko od njih nije učlanio u LDP.
Za mnoge je ovaj koalicioni savez bio veliko iznenađenje, budući da je Koalicija za Pirot posle vanrednih lokalnih izbora 2003. godine vlast formirala uz podršku SPS, SRS, Narodne demokratske stranke, a kasnije SPO i DSS, koja je pre godinu i po dana izašla iz vlasti. Opozicija u lokalnoj Skupštini sada su DS, G 17 plus, SNS i NS.
Međutim, predsednica OO DSS Daniela Tošić kaže da je ovaj sporazum nije iznenadio jer se o njemu već poodavno priča.
-Reč je o sporazumu između grupe građana i jedne stranke, što je brak iz računa. Ne vidi se, međutim, ko se u tom braku udao, a ko oženio i kakvi će pokloni biti – kaže Tošićeva.
Predsednik OO SRS Igor Veljković kaže da je cenzus glavni motiv, odnosno pada rejtinga obe stranke u Pirotu i da je to početak kraja KZP, koja će se asimilirati u G 17 plus.
-Zašto dosad nisu bili darežljivi prema Pirotu. Da li je potrebno da učestvuju u vlasti, da bi pomogli Pirot. U pitanju su samo lični interesi – kaže Veljković. Predsednik OO SPS Radovan Nikolić je kratko rekao da je to stvar Koalicije i G 17 plus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari