Zajedno Zrenjanin: Zašto Gradska toplana i TE-TO Zrenjanin nisu bili povezani i preuzimanjem pare grejali grad 1Foto: Beta/Beoinfo

Povereništvo stranke Zajedno za Zrenjanina upitalo je danas u svom saopštenju zašto Gradska toplana i TE-TO Zrenjanin nisu povezani i preuzimanjem pare ne greju Zrenjanin, otvarujući time uštede.

Kako kažu, odgvornost je i u Beogradu i u Zrenjaninu, jer je zbog geopolitičke situacije u Evropi, rata u Ukrajinii, poskupljenja energenata i nestručnim vođenjem EPS-a stručnim ljudima u Ministrastvu energetike bilo je jasno da će tokom zimskog perioda, osim lokalnih toplana raditi i termo-toplane.

Takva situacija je i sa Zrenjaninom, koji ima i termo-toplanu ali i lokalno JKP Gradska toplana.

„Dok je JKP Gradska toplana, lokalno preduzeće osnovano od strane grada Zrenjanina i pod njegovim direktnim upravljanjem, TE-TO Zrenjanin je preduzeće pod upravljačkom palicom EPS-a, odnosno države. Iako je bilo jasno da će oba preduzeća morati da rade, JKP Gradska toplana kao preduzeće koje se bavi komunalnom uslugom grejanja, a TE-TO kao EPS-ova ispomoć, ostaje nejasno kako se još tokom letnjeg perioda nije desilo planiranje sinhronizacije rada ova dva preduzeća“, navode u svom reagovanju iz stranke Zajedno.

Kako objašnjavaju, nusproizvod TE-TO je para, koja se u periodu pre modernizacije i rehabilitacije sistema grejanja u gradu Zrenjaninu, koristila kao sredstvo za zagrevanje stanova građana Zrenjanina.

„Iako je osnovna funkcija TE-TO proizvodnja električne energije, ne sme se zanemariti mogućnost da u danima kada TE-TO radi, ne radi pogon JKP Gradska toplana. Da se problemu štednje prišlo zaista ozbiljno, uz poštovanje struke i „zanata“ danas ne bismo bili u situaciji da dva preduzeća troše prirodni gas , od kojih jedno greje grad, a drugo svoj nusproizvod baca u vazduh dok proizvodi električnu energiju“, kažu u Zajendo.

Dodaju da je problem u kome se trenutno nalazimo kao grad, ali i država, pokazuje da su sve teme koje se tiču života građana, „politizirane“ dnevno-političkim ubiranjem poena vladajuće stranke, a ne steškim planiranjem i ozbiljnom političkom anticipacijom.

„Građani će svakako morati da plate svoje račune, ali da li će naša javna preduzeća moći da prežive rasipničko ponašanje države – koja niti anticipira svoje energetsko stanje, niti ima kapacitet da izvede potrebno modernizovanje ili restrukturiranje javnog sektora – to nam ostaje kao otvoreno pitanje“, kaže se u saopštenju Stranke Zajedno Zrenjanin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari