"Zaključili su da sam jako veliki državni neprijatelj": Izložba poznatog slikara Dragana Šijačkog zatvorena pre vremena u Srbobranu 1Foto: Privatna arhiva

Izložba akademskog slikara Dragana Šijačkog u Domu kulture Srbobranu zatvorena je danas nekoliko dana pre roka, a kako tvrdi ovaj poznati umetnik razlog su njegovi opozicioni politički stavovi.

– Danas je direktor doma kulture Srbobran zaključao vrata za posetu dece iz škole mojoj izložbi i izbacio je novinare koji su želeli da snime izložbu i intervjue . Toliko. Vrata su zaklučali i izbacili su nas u 08:30 časova i držaće zaključano go kraja radnog vremena, a zatim će skinuti izložbu pet dana ranije bez obrazleženja, sem onoga da su ljudi u mom okruženju „opasni i čudni“ – napisao je Šijački na društvenim mrežama.

Kada smo potražili Šijačkog, upravo je iz prostorija Doma kulture odnosio svoje slike. Poručio je kako mu je ovo poslednja izložba u Srbobranu, ali i u Srbiji.

– Izložba nije ni trebalo da bude otvorena, jer su i pre toga počeli pritisci kako će to biti politički skup, što nema nikave veze, jer moji prijatelji i ja nemamo dodira sa politkom. Smetala im je neka moja objava na društvenim mrežama. Rekao sam ljudima iz Doma kulture da sam pozvao ljude na otvaranje izložbe, a oni neka rade po svojoj savesti i da ću ja svakako počastiti goste, pa makar ispred zatvorene galerije – rekao je Šijački.

Izložba „Re – vizija“ je ipak tako otvorena 24. oktobra. Njena ideja je bila da se Šijački predstavi svom rodnom mestu sa izabranim radovima koji su nastali tokom proteklih 25 godina, tačnije od izložbe u Parizu 1998. godine do danas. Nije zamišljena kao retrospektivna, nego da se sagleda razvoj tema i osobina njegovog umetničkog rada.

Kako kaže Šijački, plan je bio da slike stoje u galeriji do 7. novembra. Danas su deca iz škole trebala ovde da imaju čas likovnog, ali im nije dozvoljeno da uđu unutra.

Jedno od obrazloženja koje su mu dali iz Doma kulture je da su oni „prečešljali“ njegov Fejsbuk, kao i komentare i naloge njegovih prijatelja.

„Rekli su da se ja družim sa čudnim ljudima i da su oni očekivali tu neki miting, politički govor, ne znam šta“, dodaje Šijački.

– Poznato je da sam opozicionih stavova. Onda su oni verovatno čačkali po Guglu i Fejsbuku i zaključili kako sam jako veliki državni neprijatelj i zatvorili su mi izložbu. Danas je bila i policija da sredi situaciju i zamolili su me, da ne bi išli na sud, da dođem i skinem izložbu, što sam i učinio. Napominjem da ne pripadam niti jednoj političkoj partiji. Trn sam u oku valjda zato što sam jedini slikar u opštini – nastavio je Šijački.

Ovaj poznati umetnik živi u Zagrebu, ali često je u rodnom selu Nadalju, koji je deo srbobranske opštine.

Direktor Doma kulture nije želeo da priča sa novinarima. Nezvanično tvrdi da je izložba završena u roku jer je dogovor bio „ova i prošla nedelja“, te je napomenuo da su slikar i njegovi prijatelji bili neprijatni prema zaposlenima u Domu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari