Zakon izbacuje na ulicu pa onda proverava vlasništvo (VIDEO) 1Tatjana Aničić

Nenajavljeno, četvrto, iseljenje samohrane majke Tatjana Aničić i njenog sina, sprečeno je jutros zahvaljujući solidarnosti građana i aktivista Združene akcije Krov nad glavom i Kolektivne odbrane stanara.

Stan, u Ulici Visokog Stefana, je Aničić uredno platila 2007. godine. Osam godina kasnije na vratima joj se pojavio izvršitelj i saopštio da mora da se iseli na osnovu sudske presude o sporu između predhodnog vlasnika stana. Tatjana, do tog momenta, nije ni znala da se spor vodio, i nije imala prilike da iznese dokaze kojima bi sprečila da bivši vlasnici rešavaju međusobni spor na njenu štetu – stoji u saopštenju Združene akcije Krov nad glavom.

U saopštenju se između ostalog navodi i to da je izvršitelj još prilikom prvog iseljenja rekao Tatjani da on zapravo iseljava jednog od bivših vlasnika njenog stana, i da su ona i njen sin u tom postupku samo „treće lice“.

– Izvršitelj je Tatjani još pre desetak dana pretio da će biti iseljeni bez prethodne najave i ona od tada živi u konstatnom strahu da će biti izbačena na ulicu iz stana koji je kupila i uredno platila pre više od 10 godina – kazao je za Danas Saša Perić iz Združene akcije Krov nad glavom. On smatra da je u pitanju očigledna prevara, i dodaje da Tatjana ne dobija apsolutno nikakvu zaštitu od države.

– Jedino rešenje koje joj zvanične institucije i aktuelni katastrofalni Zakon o izvršenju i obezbeđenju nude jeste da bude izbačena na ulicu sa svojim detetom, i da onda sa te iste ulice godinama pokušava da dokaže da je stan zaista njen. Da ga je uredno platila i da je prevarena usled malverzacija investitora od koga je kupila stan – naglašava Perić.

Aničić je za naš list rekla da je iseljenje sprečeno zahvaljujući velikoj grupi aktivista, ali da je imala i podršku predsednika opštine Stari Grad, Marka Bastaća, koji je došao da ukaže solidarnost. Ispričala je da su aktivisti preventivno od nedelje uveče bili kod nje, u slučaju da neplanirano upadne policija, i da su se u toku jutra, ljudi skupljali ispred zgrade.

– Nisam izlazila napolje iz stana zarad sigurnosti, ali sam čula da je ispred bilo više desetina građana. Sociojalna služba je konstatovala da iseljenje nije moguće izvršiti – kazala je Aničić.

Ona smtra da se pravni sistem „debelo ogrešio“ o nju jer je nije uključio u prvobitnu parnicu, iako je Apelacioni sud ponoštio parnicu i naglasio da ona mora da se uključi, jer ja stan kupila pre pokretanja spora.

– Ovo je otimačina, a ja kao treće lice nemam nikakvo prvao da se branim. Sud nije našao za shodno da posluša jasan nalog Apelacionog suda i nije mi dao pravo da se branim. Mogu da uložim prigovor što sam i učinila i da pokrenem parnicu za utrvrđenje vlasništva, ali da sprečim iseljenje ne mogu. Po principu izađi na ulicu i bori se sa nje – govori Aničić za naš list i dodaje da je ovakvim ponašanjem potpuno ugrožena socio-pravna sigurnost u našem društvu.

– Niko više nije siguran u svoje vlasništvo. Dvoje mogu da se sude oko nečega što nije njihovo, oko vlasništva treće osobe. U pitanju je opšta pravna nesigurnost za svakog građanina u ovoj državi – naglašava ona i ističe „Sve čime se maše, težnja ka evropskim standardima, sve je to u mom slučaju debelo zakazalo“. Za Danas je prokomentarisala i to da iako je danas „pregurala“ sutra je novi dan i novi početak problema, „jer oni mogu bez najave da dođu“ i da je izbace na ulicu.

Država ne čini ništa kako bi zaštitila majku i ženu

– Klasično licemerje ove države stoji u tome što se konstantno apeluje na žene da treba da rađaju i kako treba zaštititi majke. Vidimo šta se dešava i sa ovim novim zakonom, kao da rađamo decu za državu. To je u kontradikciji. Pozivaju “majke rađajte” i pišu one glupave slogane, a država sa druge strane ništa ne čini ništa kako bi zaštitila majku i ženu, i ne pruža apsolutno nikakvu sigurnost za majke – smatra Aničić.

Prijatelji pomažu tamo gde država posustaje

– Vlast, sudstvo, policija, izvršitelji i korumpirani biznismeni svi zajedno rade protiv običnih građana koji su prinuđeni da se bore za elementarnu egzistenciju i za krov nad glavom. Tatjana Aničić nema podršku državnih institucija koje dopuštaju da se ovakve nepravde dešavaju, ali ima podršku prijatelja, rođaka, komšija, aktivista i svih nas koji smo odlučni da budemo uz nju, da se borimo do kraja i da dokažemo da jedino zajedno, solidarno i bez straha možemo da se odupremo otimačini, ugnjetavanju i ponižavanju – istakao je za Danas Saša Perić iz Združene akcije Krov nad glavom.

Apel samohrane majke Tatjane Aničić

„Tražim mogućnost da pravno rešim ovu situaciju i da mi ne otimaju ono što sam platila. Ovo je klasična otimačina. Ne daju mi mogućnost da dokažem da je stan moj. Apelujem na sve da se ne dozvole da se branim sa ulice, već sistem koji je napravio ovu grešku meni dozvoli da je ispravim iz svog stana2.

http://

http://

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari