U Ministarstvu pravde imamo potpuno jasan plan. Za četiri godine će u Srbiji biti dovoljno zatvorskih kapaciteta da svi koji su osuđeni mogu imati priliku da se vrate u normalan život i da, sa druge strane, smanjimo rizik od svih neželjenih situacija koje smo imali u vidu velikih pobuna.

U Ministarstvu pravde imamo potpuno jasan plan. Za četiri godine će u Srbiji biti dovoljno zatvorskih kapaciteta da svi koji su osuđeni mogu imati priliku da se vrate u normalan život i da, sa druge strane, smanjimo rizik od svih neželjenih situacija koje smo imali u vidu velikih pobuna. U naredne četiri godine biće izgrađeno pet novih zatvora. Uz te zatvore, rekonstrukcijom postojećih objekata, imaćemo potpuno ispunjene uslove da država može da vodi borbu protiv kriminaliteta – rekao je ministar pravde Dušan Petrović juče u Sremskoj Mitrovici na otvaranju novih kapaciteta u ovdašnjem Kazneno-popravnom zavodu (KPZ). U Srbiji ima oko 8.500 osoba lišenih slobode, a u objektima predviđenim za izdržavanje kazne i za boravak u pritvoru ima mesta za oko šest hiljada zatvorenika.

Vrhovni sud poništio odluku o upućivanju u samicu

Beograd – Vrhovni sud Srbije saopštio je juče da je uvažio tužbu osuđenika i poništio rešenje Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije, kojim je odbijena žalba tužioca, izjavljena protiv rešenja Disciplinske komisije Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica, kojim je tom osuđeniku, izrečena disciplinska mera upućivanja u samicu u trajanju od 15 dana. Vrhovni sud navodi da se iz obrazloženja pobijanih odluka i spisa predmeta ne može zaključiti na osnovu kojih činjenica i dokaza proizlazi da je tužilac učinio težak disciplinski prestup za koji se može izreći navedena disciplinska mera.

Zajedno sa ministrom zaduženim za Nacionalni investicioni plan Draganom Đilasom ministar Petrović je otvorio objekat u kojem se nalazi pritvorska jedinica i prijemno odeljenje KPZ kao i Odeljenje bez droge za tretman osuđenih lica s problemima bolesti zavisnosti. Kako je naglasio Petrović u Srbiji će se suzbiti kriminalitet i ovo će biti zemlja u kojoj će i kod izdržavanja kazne zatvora biti ispunjeni svi standardi.

Nije dobro nipodaštavati napore za saradnju s Tribunalom

Dušan Petrović je izjavio i da Srbija još uvek nema jasnu sliku o tome šta će biti s parafiranjem sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji. „Karla del Ponte krajem meseca dolazi u Beograd i posle toga će situacija biti jasnija. Potpuno sam uveren da su svi koji se bave ovim poslom, potpuno posvećeni njemu i civilna i vojna služba bezbednosti i policija, Akcioni tim i svi koji pokušavaju da Srbiju dovedu u situaciju da obavezu prema Haškom tribunalu ispuni. Nije dobro da se nipodaštava takav napor, koji je skopčan sa ličnim životnim rizicima. Potrebno je dati korektnu ocenu onoga što se zbiva u Srbiji, a u ovom trenutku Srbija je posvećena ispunjenju svojih obaveza“, rekao je Petrović.

Petrović je rekao da je u Srbiji za poslednje tri i po godine za krivično delo teškog ubistva izrečeno 62 odsto kazni kraćih od deset godina, što je zakonom propisan minimum. Dakle, sud je utvrdio da kod 62 odsto osoba koje su počinile teško ubistvo postoje naročito olakšavajuće okolnosti.
-To nije dopustivo. Slična situacija je i sa drugim krivičnim delima. Bilo bi nemoralno da izađem pred Vladu, a ona pred Skupštinu s predlogom Zakona o amnestiji jer se postavlja pitanje šta bi to trebalo da bude ublaženo – rekao je Petrović.
Ministar Dragan Đilas izjavio je da je u izgradnju novih objekata ukupno uloženo oko tri miliona evra i da će svi paviljoni će biti završeni do kraja ove godine. Samo u izgradnju objekta za osuđenike s problemom bolesti zavisnosti uloženo je 80 miliona dinara u saradnji sa OEBS.
Pritvorska jedinica koja je funkcionisala u okviru zatvorenog dela, sada je izmeštena na zasebnu lokaciju, što će povećati bezbednost, poboljšati smeštajne uslove i olakšati postupke pred sudovima. U objektu će raditi dve odvojene celine – pritvor i prijemno odeljenje zatvora. Objekat može da primi 270 pritvorenika i osuđenika i opremljen je po svim standardima. Svaka ćelija ima zaseban sanitarni čvor i tuš. U okviru objekta su i četiri šetališta, a stvoreni su i dobri uslovi za posete pritvorenim licima kao i službenim licima za postupanje u pritvorskim predmetima.
Objekat za osuđenike s problemima bolesti zavisnosti ima kapacitet od 80 zatvorenika. Pored smeštajnih prostorija ima i prostore za sprovođenje programa odvikavanja, koji će se sprovoditi na bazi dobrovoljnosti. Podignut je i nivo bezbednosti prilikom kontakta osuđenika sa spoljnim svetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari