Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izjavio je juče da je pravo svakog naroda i političara da svoj jezik naziva kako voli i misli da treba, ali je zapitao šta je sa onom većinom od 63 odsto Srba, Crnogoraca i drugih koji su se već izjasnili da je njihov jezik srpski. U otvorenom pismu predsedniku Filipu Vujanoviću i premijeru Milu Đukanoviću, povodom uvođenja crnogorskog jezika, Amfilohije je naveo da nijedno slovo ne bi pisao da državni službenici nedavno nisu ometali crkvenu službu i da pred početak školske godine nije došlo do „uzbune vernika i sveštenstva“ zbog uvođenja crnogorskog jezika u školstvo.

Mitropolit je predsedniku i premijeru poručio da je, povodom prošlonedeljnih incidenata – na Preobraženje, Mitropolija pokrenula postupak pred nadležnim sudskim organima, i ukazao da bi oni to trebalo da znaju jer je „ovde, pod vašom upravom, sila napala istinu i pravdu, a to nije dobro“.

Kada je reč o izmenjenom Zakonu o jeziku, mitropolit kaže da je on u parlamentu izglasan po proceduri i u skladu s političkim pravilima, pa nije umesno da ga komentariše jedan sveštenik. „Međutim, susrećući se s posledicama ovog avgustovskog zakona, posledicama koje se naziru pred početak nove školske godine, mi smo užasnuti činjenicom da je narod doveden pred vrata novih i to najstrašnijih deoba, da će skoro dvotrećinski deo crnogorskog građanstva biti diskriminisan to jest da neće imati pravo da svoju decu školuje na maternjem jeziku“, napisao je mitropolit.

On je ukazao da je neprihvatljivo što se građanima koji govore srpski jezik, kojih zvanično ima 63 odsto, kao alternativa nude manjinska prava. „U građanskoj državi, na početku 21. veka, u predvorju ulaska u EU, više od polovine građana se tera u jezički manjinski status. Ustav je definisao Crnu Goru kao građansku državu. U građanskoj državi osnovni je princip da su svi ravnopravni i da nema povlašćenih po bilo kom osnovu“, kazao je Amfilohije.

Najstrašnije ponižavanje

Mitropolit je poručio da nasilje nad jezikom, pismom i kulturom bilo kog naroda predstavlja „najstrašnije ponižavanje njegovog dostojanstva, krađu njegovog sabornog uma i pamćenja, razaranje njegovog bića“. „Nadam se u Boga da ćete ovo pismo shvatiti kao obraćanje građana države na čijem ste čelu, kojima je nešto suštinsko uskraćeno“, naveo je Amfilohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari