Pripadnici LGBT populacije u Srbiji moći će da se informišu o zakonima koji štite njihova prava preko novog sajta www.okurazi.se, postavljaju pitanja na tu temu, kao i da pročitaju neke od slučajeva diskriminacije nad gej osobama i na taj način prepoznaju ono što im se dešava.


U beogradskom Kulturnom centru „Grad“ danas će biti organizovana promocija ovog sajta, a biće predstavljena i štampana verzija vodiča koji je specijalno za ovu kampanju ilustrovala poznata autorka stripova Helena Janičić, kojim će šest LGBT organizacija predstaviti svoj rad na projektu „Ujedinjenim snagama protiv diskriminacije“. Cilj ovog projekta, koji je finansirao Institut za održive zajednice, bio je jačanje gej zajednice, ali i državnih institucija da na adekvatan način koriste zakonske mogućnosti kako bi život LGBT osoba u Srbiji postao kvalitetniji.

Predstavnici Kvirija centra, Labrisa, Gejtena, Asocijacije „Duga“ iz Šapca, Sigurnog pulsa mladih i novosadske Grupe za podršku mladim gej muškarcima „Izađi“, tokom desetomesečne kampanje organizovali su edukacione treninge u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu kako mladim gej aktivistima tako i predstavnicima raznih lokalnih struktura, poput centara za socijalni rad i domova zdravlja.

Boban Stojanović iz Kvirija centra kaže za Danas da će i na Jutjubu biti postavljeni video-snimci koji će oslikavati slučajeve diskriminacije i nasilja sa novog veb-sajta. „Nikada do sada nije postojala kampanja o zakonskim okvirima koji su od koristi za svakog člana LGBT zajednice. Mi smo upravo želeli da gej ljudima ukažemo na to da su na dobitku time što postoje zakoni koji ih štite“, ukazuje Stojanović.

On ističe da postoji veliki raskorak između onoga što stoji na papiru i onoga što je realnost. Prema njegovom mišljenju, ukoliko se predstavnici LGBT zajednice podstaknu da koriste zakonske okvire, problemi s kojima se suočavaju postaće vidljiviji, a samim tim i legitimni. „To je praksa u Evropi i svetu. Potrebno je menjati svest ljudi, a to se postiže time što se govor mržnje najpre osudi u nadležnim institucijama, pa ga prenesu mediji i tako šira javnost sazna o čemu se zapravo radi“, naglašava Stojanović.

Kako navodi, princip kažnjivosti na Zapadu se sprovodi u kratkom roku, pa oni koji žele da provociraju i diskriminišu gej osobe znaju da će biti privedeni i kažnjeni. Naravno, dodaje naš sagovornik, uvek postoje ekstremni slučajevi, ali na njih policija brzo i uspešno reaguje. Na pitanje da li je zadovoljan pravnim okvirom koji štiti prava LGBT populacije u Srbiji, Stojanović odgovara da jeste, pogotovu u odnosu na zemlje u regionu, poput Albanije i Bosne i Hercegovine, ali dodaje da primena tih zakona nije dobra.

„Srbija ima potencijal da se izbori sa diskriminacijom prema gej osobama. LGBT zajednica je vidljiva, ima svoju scenu, izveštava se o Paradi ponosa… Međutim, političko-pravni okvir je u sferi kockanja, posebno tokom predizborne kampanje, jer tada stranke odlučuju da li žele podršku gej zajednice. Setimo se kako je sadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić svojevremeno izjavio da će biti na čelu Prajda, pa to opovrgnuo. Takođe, pravosuđe ne radi svoj posao kako treba. Tužilaštvo nije spremno da na adekvatan način zastupa slučajeve koji su u vezi sa ljudskim pravima. Pravosuđe je sporo, tromo i konzervativno, a to najbolje možemo da vidimo iz kulture nekažnjivosti, kao što je oslobađanje Mladena Obradovića iz Obraza, koji je pre i tokom Parade ponosa iz 2010. pozivao na nasilje nad LGBT populacijom“, ističe Stojanović.

„Kad tad ćemo te pronaći“

Aleksandar je kao gej aktivista često prisutan u javnosti. Jednom ga je na ulici prepoznala grupa mladića. Najpre su počeli da ga vređaju i psuju, onda potrčali za njim, stigli ga i počeli da ga udaraju. Napad su prekinuli kada se u blizini pojavilo nekoliko prolaznika, što je Aleksandar iskoristio da utrči u prvi taksi. Napadači su bacili kamenice na taksi uz povike da će ga „kad tad pronaći“ i da će tada „dovršiti“ s njim. Ovo je samo jedan od primera koji se mogu pronaći na sajtu www.okurazi.se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari