Željko Brkić, golman Vojvodine, neće putovati na SP u Južnu Afriku. Ovu, nimalo laku odluku, selektor Antić je doneo uz konsultacije sa svojim saradnicima u stručnom štabu, pre svega sa trenerom golmana Radetom Zaladom.

– Verujte mi da nam je bilo veoma teško da Željku saopštimo da neće ići na Mundijal. Svesni smo da je to veliki udarac za mladog momka koji je sanjao da bude deo tima na tako velikom takmičenju, ali morali smo da presečemo. Ne vidim razlog da se ovo shvati kao oproštaj od Brkića, jer njegove godine garantuju da će još dugo biti u konkurenciji i neko na koga se najozbiljnije računa. Već po završetku Mundijala, vidim ga ponovo sa nama u selekciji – preneo je utiske sa poslednjeg sastanka u Klarerhofu stručnjak za golmane u A timu Rade Zalad.

Bivši golman Partizana i internacionalac u Turskoj nikada u toku golmanske karijere nije bio u sličnoj situaciji kao Željko Brkić:

– Nisam, na svu sreću, ali potpuno shvatam kako se Željko sada oseća. To je strahovito težak momenat, ali mnogo neprospavanih noći je bilo iza nas dok nismo odlučili kome da se zahvalimo pred ovo SP – dodao je Zalad.

Pored prvog golmana reprezentacije Vladimira Stojkovića, na treninzima u Južnoj Africi Zalad će raditi sa Bojanom Isailovićem i Anđelkom Đuričićem.

– Anđelko je iznenađujuće dobro ušao u kolektiv. Ja sam to i očekivao poznavajući njegov karakter. Brzo se navikao na naš način rada i zaslužio je poverenje koje mu je ukazano. Generalno, veoma sam zadovoljan radom u Austriji. Od prvog okupljanja momci su bili rešeni da viziraju pasoš za Afriku, na žalost, jedan je morao da ostane bez vize – kaže Zalad.

Vladimir Stojković je bio jedan od najzaslužnijih za veliki uspeh u kvalifikacijama jer je na ključnim utakmicama uspevao da se istakne bravuroznim intervencijama i da spase svoju mrežu. Jedini kiks napravio je u duelu sa Francuzima, ali taj gol Anrija nije ostavio veće posledice po našu reprezentaciju. Možda je na ovim pripremama razgovor sa sjajnim golmanom bio i važniji od samih treninga, pre svega na psihološkom planu zbog svega što je doživeo ove sezone u dresu Vigana.

– Sa svim momcima radimo pripremu pred svaki trening. Pričao sam i sa Vladom i uveren sam da će on i na Mundijalu biti na visini zadatka – veruje u svoju prvu opciju Rade Zalad.

Fudbalski stručnjaci često potenciraju problem golmana sa kojim se navodno suočava srpski fudbal. U prilog ovoj konstataciji nikako ne ide činjenica da su za tri mesta na SP ravnopravno konkurisala četiri izuzetno kvalitetna golmana, a da su bar još dvojica Saša Stamenković i Bojan Jorgačević bili u najužoj konkurenciji.

– Ja bih se sada fokusirao na SP i na ova tri momka koja putuju u Južnu Afriku. Prioritetni zadatak mi je da oni budu maksimalno spremni za iskušenja ovog leta. Kada se vratimo iz Afrike, biće vremena za priču o tome da li srpski fudbal kuburi sa golmanima – zaključio je Zalad.

Antić: Moja odluka za Brkića stimulans

Naravno, i selektor Antić se osvrnuo na svoju odluku da sa konačnog spiska za SP izostavi Željka Brkića:

– Rekao sam Željku da moja odluka treba da mu bude stimulans. On je deo grupe, sportisti moraju da znaju i da pobeđuju i da gube. On mora ovaj šok da prevaziđe na pozitivan način. Na njega najozbiljnije računam i ponudio sam mu da ostane sa nama sve do polaska u Južnu Afriku – rekao je selektor.

Inače, konferenciju za štampu u Klarerhofu, strateg orlova je počeo rečima saučešća porodici preminulog doajena radio i pisanog novinarstva Jordana Ivanovića.

Denzel Vošington kao uvertira za Poljake

Iz baznih kampova mnogih reprezentacija stižu informacije da selektori stavljaju veto igračima na razne zanimacije poput video igrica, telefona ili čak i na konzumaciju slatkiša.

Radomir Antić nema specijalne zahteve tokom priprema u Austriji.

– Kod nas nije bilo potrebe za takvim zabranama, ali je bilo nepoštovanja dogovora. Sve što smo pričali u svlačionici pred meč sa Novim Zelandom nismo preneli na teren. Imali smo puno materijala za video analizu i uočili smo nedostatke koje nećemo ponoviti protiv Poljske – smatra Antić.

Iako je pokušao da skrene sa teme, novinari su bili uporni i još jednom pitali selektora da li ima nekih specijalnih aktivnosti u hotelu Klarerhof, mimo onih standardnih obaveza na treningu:

– Kada već insistirate, moram da priznam da smo juče svi zajedno gledali jedan dobar film. Bilo je scena koje imaju veze i sa vašim pitanjem, pa mislim da su igrači shvatili poruku i da sada nema potrebe da im se stavlja zabrana na bilo koju aktivnost – ostao je zagonetan Radomir Antić.

Iako nije želeo da otkrije ime filma, saznali smo da se radi o Titanijumu sa Denzelom Vošingtonom u glavnoj ulozi.

Onima koji su već imali priliku da pogledaju ovo ostvarenje, ostavljamo da naslute šta je Antić hteo da kaže.

Poruka huliganima da ne dolaze na mečeve

Drugu i poslednju utakmicu na pripremama u Austriji, reprezentacija Srbije igra danas protiv Poljske u Kufštajnu. Meč počinje u 20:30, a očekuje se svih 7.500 navijača.

Svi u taboru našeg nacionalnog tima poručuju huliganima koji su pravili nerede u Klagenfurtu, da ne dolaze na duel sa Poljacima, jer svojim ponašanjem mogu samo da nanesu ogromnu štetu i FSS i srpskoj reprezentaciji.

Iskusni čuvar mreže Bojan Isailović je bio prva alternativa za Vladu Stojkovića tokom celog kvalifikacionog ciklusa, pa je nekako bilo logično da se nađe i na konačnom spisku za Mundijal.

Imajući u vidu da dolazi iz Poljske, gde je ovog proleća veoma uspešno čuvao mrežu Zaglebja, bio je kompetentan sagovornik za najavu meča sa Poljacima.

– U Poljskoj vlada neviđena euforija zbog predstojećeg EP 2012. Gradovi su se pretvorili u prava gradilišta, stadionima se povećavaju kapaciteti, sve se modernizuje i zaista je sve u jednoj velikoj fudbalskoj ekspanziji. Imam dosta podataka o poljskoj reprezentaciji, tim pre što je na mesto selektora došao moj bivši trener iz Zaglebja. Biće sigurno interesantan duel. Po nekoj mojoj skromnoj analizi, Poljaci se trude da kopiraju nemački stil, tako da će nam to biti adekvatna provera za susret protiv ekipe Joakima Leva u Port Elizabetu – kazao je momak koji se pored odlične fudbalske karijere može pohvaliti i sa dve fakultetske diplome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari