Izgradnja multimodelarnog saobraćajnog koridora Istok kao ideja uobličena je 2006. godine, a u strateškim planovima Vlade Srbije, kao jedan od pet najvažnijih strateških projekata, našla se nakon niza prezentacija.


Za lokalne samouprave u Braničevskom i Borskom upravnom okrugu, auto-put koji bi povezivao Požarevac i granični prelaz Mokranje kod Negotina u blizini tromeđe Srbije, Bugarske i Rumunije, odnosno koridor Istok, veoma je značajan za budući razvoj ovog dela Srbije, potvrđeno je na sastanku predstavnika opština Borskog i Braničevskog okruga održanom u Boru. Data je podrška ovom projektu i naporima da se on realizuje na najbrži, najekonomičniji i tehnološki najsavremeniji način.

Prema projektu, trasa auto-puta trebalo bi da prođe pored Kučeva, Žagubice, Majdanpeka, Bora i Negotina, projektovana dužina je približno 138 kilometara, a osim auto-puta bila bi izgrađena i železnica. Prema rečima autora idejnog projekta Nenada Čolovića, radi se o strateškom koridoru koji je od najvećeg značaja za Srbiju, a koji pomaže njenom vraćanju centralne saobraćajne države na Balkanu.

– Koridor Istok nije peti, već jedan od pet strateški najznačajnijih koridora u Srbiji. On povezuje drumski, železnički i rečni saobraćaj, povezuje Srbiju sa Bugarskom, Rumunijom i dalje. Time je vraća na mapu Evrope, gde Srbije trenutno nema, jer su izgrađene zaobilaznice. Zato je ova trasa možda i najvažnija, zaključuje Nenad Čolović.

U Braničevskom i Borskom upravnom okrugu smatraju da je ovaj multisaobraćajni koridor veoma važan za lokalni razvoj, kao i da treba da bude uključen u strateški infrastrukturni okvir Republike Srbije.

– Cilj našeg sastanka je da pošaljemo jasnu poruku da potpuno podržavamo, svim raspoloživim kapacitetima, izgradnju koridora Istok i aktivnosti Vlade Srbije da se projekat realizuje na najbrži, najekonomičniji, tehnološki najsavremeniji i ekološki najodgovorniji način. On može biti temelj ekonomskog, socijalnog, ekološkog i demografskog razvoja regiona, izjavio je novinarima načelnik Borskog okruga Miroslav Knežević.

– Ovaj koridor biće značajan za Braničevski okrug i za Srbiju u celini, tim pre što obuhvata i železničku prugu i auto-put i vodeni put. Znači, važan je za privredu, za turizam, za sve ono što nama treba i predstavljaće najbržu vezu sa Bugarskom, Rumunijom i Turskom, kazao je načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić.

Na trasi Portugal – Crno more

Kako se ovom prilikom čulo, uskoro bi trebalo da počne izrada projektne dokumentacije kako bi bila spremna za konkurisanje za fondove Evropske unije. U prilog značaju koridora Istok ne samo za Srbiju, već i Evropu, govori i činjenica da bi njegova izgradnja na najjednostavniji način spojila trase koridora Jug koji kreće od obale Portugala i vodi do Crnog mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari