Advokat Dušan Cvejić podneo je žalbu Apelacionom sudu, u ime „otporaša“ Nebojše Sokolovića, zbog presude Osnovnog suda u Požarevcu, kojom je prošlog novembra Marko Milošević oslobođen odgovornosti zbog nanošenja povreda opasnih po život.

Iako je Sokolović premlaćen u tuči ispred kafea „Pasaž“, 2000. godine, Marko i njegovi saradnici oslobođeni su krivice, zbog zastarevanja krivičnog dela. Prema obrazloženju sudije Gordane Vidojković, tokom procesa nije dokazano da su tuženi Sokoloviću naneli povrede opasne po život, već su izvršili blaže krivično delo „nanošenje teških povreda“, koje je zastarelo još 2010. godine.

Ovakva presuda usledila je nakon izlaganja sudskog veštaka sa beogradskog Medicinskog fakulteta, Đorđa Alimpijevića, koji je izjavio da je oštećeni zadobio prelom nosa, ali da nije moglo da se ustanovi da mu je bila povređena lobanja i da je doživeo potres mozga. Advokat Cvejić žalio se Apelacionom sudu upravo zbog odbijanja sudije Gordane Vidojković da se oštećeni Sokolović podvrgne pouzdanim snimanjima, pa je u postupku korišćeno samo veštačenje na osnovu stare dokumentacije iz 2000. godine. „Ova dokumentacija nije potpuna, jer nisu primenjene sve neophodne medicinske metode i postupci, odnosni nijedan pouzdan dijagnostički uređaj, kao što su skener, magnetna rezonanca, ultrazvučni aparat, koji jedini eventualno mogu otkriti postojanje složenih povreda“, navodi Cvejić u svojoj žalbi.

On podseća da medicinska dokumentacija iz 2000. godine ne može biti validna, jer je Sokolović odmah nakon tuče „kidnapovan“ iz požarevačke bolnice i prebačen u Beograd, gde je čuo kako lekari izjavljuju da ne žele da imaju bilo kakav kontakt sa njima. Nakon toga, on je pobegao i krio se narednih mesec dana, tako da validne pretrage nikad nisu obavljene, niti je to Osnovni sud dozvolio tokom višegodišnjih sudskih postupaka. Cvejić napominje da je veštak Alimpijević lično izjavio na sudu da se magnetnom rezonancom mogu utvrditi povrede lobanje i nakon 11 godina, ali sud u Požarevcu to nije dozvolio. Na ovu žalbu advokata Cvejića, Apelacioni sud može da odgovori bilo potvrđivanjem prethodne presude, bilo njenim ukidanjem i izricanjem nove.

„Ukoliko Apelacioni sud ne ukine presudu Gordane Vidojković, žalićemo se Ustavnom sudu, a potom i međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu“, najavio je Momčilo Veljković, koji je, takođe, pretučen u spornoj tuči, kao i pokojni Radojko Luković.

Postupak prekinut 2010. greškom

Proces protiv Marka i njegovih saradnika: Zorana Ivanovića „Roleksa“, Bojana Tadića, Milana Bajića i braće Saše i Milana Lazića, ponovo je otpočeo u aprilu prošle godine, jer je Apelacioni sud utvrdio da je sudija Vidojković pogrešila kad je 2010. godine prekinula postupak zbog zastarelosti, jer ona nastupa tek 2020. godine. Pošto je krivično delo za koje su se teretili tuženi i ovog puta preinačeno u blaže, oni su time izbegli kaznu do osam godina zatvora, koliko je predviđena za nanošenje povreda opasnih po život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari