Iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Požarevca, raspodelom novčanih sredstava za 2011. godinu, Ekonomsko trgovinskoj školi, dodeljena su sredstva u visini od 3.431.000 dinara.

Ova sredstva biće iskorišćena za sanaciju kanalizacione mreže u staroj zgradi škole i fiskulturnoj sali (181 hiljada dinara), ali i za zamenu stolarije u novoj školskoj zgradi (3.250.000 dinara). Prema rečima direktora ove obrazovne ustanove, Luke Šešuma, veliki problem učenicima i zaposlenima u njoj, zadaju obilne padavine, koje uzrokuju slivanje vode s brda, pri čemu dolazi do zapušenja kanalizacione mreže i vraćanja otpadnih voda u prizemne prostorije (kabinete za ugostitelje), u kojima se odvija praktična nastava.

– Kada dođe do plavljenja, prostorije u kojima se odvija nastava, na određeno vreme, isključujemo iz upotrebe, jer je neophodno prvo sanirati havariju, a zatim izvršiti dezinfekciju prostorija… Isti slučaj je i u fiskulturnoj sali, u kojoj se, takođe, izlivaju otpadne vode, a mi, zatim, moramo preduzimati odgovarajuće mere, kako bismo, ponovo, te iste prostorije vratili u probitno stanje. Kada govorimo o zameni stolarije na novoj zgradi, ovaj projekat započet je par godina unazad. Ranije su ta sredstva dobijana iz Investicionog fonda, (kapitalno održavanje), međutim, sada smo ta sredstva dobili iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine. Pomenuti prozori datiraju još iz perioda kada je sagrađena škola (1987. godine). Nisu od nekog kvalitetnog materijala i od samog početka, bili su nefunkcionalni pa je njihova zamena neophodna radi povećanja energetske efikasnosti u školi. Vreme je učinilo svoje, korozija ih je totalno uništila, da su na kraju postali i opasnost za učenike. Sredstva koja smo dobili iz Ekološkog fonda u ovoj godini, iskoristićemo strogo namenski i rešiti velike probleme. Međutim, poslova će biti i za narednu godinu, pa ćemo se tako, ponovo obratiti ovom Fondu za finansijsku podršku. Predstoji nam zamena prozora na staroj zgradi i obnova fasade, ističe direktor Škole kojoj su i prošle godine izvesna sredstva dodeljena iz Fonda za zaštitu živitne sredine. Na šta su sve potrošena?

– Ekonomsko trgovinskoj školi su, prošle godine, iz Fonda za zaštitu životne sredine, odobrena sredstva u visini od oko 240 hiljada dinara. Tada smo u potpunosti sredili deo školskog dvorišta (između Ekonomske škole i zgrade OŠ „Dositej Obradović“), uredili školsko igralište i zasadili mlado drveće platana, s obzirom na to da nam je školsko dvorište „bogato“ lipama decenijske starosti čije se grane tokom jakih vetrova lome i predstavljaju opasnost po bezbednost učenika, pa ih treba ukloniti. Učinićemo to čim platani malo porastu. Od direktora Šešuma saznajemo da učenici i zaposleni u ovoj školi, tokom zimskog perioda, imaju dobro grejanje, priključeni su na gradsku toplifikaciju, za vreme letnjeg raspusta škola se generalno uređuje, učionice se kreče, vrši se popravka instalacija (električna, kanalizaciona), stari, dotrajali nameštaj nabavljen još sedamdesetih i osamdesetih godina, zamenjuje se novim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari