Zamenik ambasadorke Australije u Srbiji danas boravio u poseti Vranju 1Foto: Milan Stojanović

Problem porodičnog i vršnjačkog nasilja bila je glavna tema razgovora koje je Glen Morison imao danas sa predstavnicima kancelarije Odbora za ljudska prava, SOS telefona i Kutka za devojke, kao i predstavnicima gradske vlasti u Vranju.

Glen Morison, zamenik ambasadorke Australije u Srbiji Džulije Patriše Fini, boravio je danas u Vranju, na poziv OCD Odbor za ljudska prava iz Vranja koja uz podršku ambasade od decembra prošle godine realizuje projekat „SOS telefon i kutak za devojke“.

– Napori koji se ulažu za suzbijanje nasilja nad ženama, Australija sprovodi sa partnerima širom sveta. U Vranju smo podržali jedan veoma važan projekat koji se tiće edukacije žena i devojaka, ne samo iz Vranja, več i Pčinjskog okruga. Upoznate su kako da bolje razumeju i kako da se bore sa nasiljem. Po našem mišljenju, ovo je jedan izuzetno dobro i uspešno spoveden projekat i sve čestitke Vranju – ocenio je Morison, koji je posetio kancelariju Odbora za ljudska prava i „SOS kutak za devojke“, gde je razgovarao sa volonterskim timom koji je angažovan na ovom projektu.

Morison se zahvalio na gostoprimstvu i naglasio da Australija odavno sprovodi program podrške nevladinim organizacijama i da se na taj način vrši povezivanje sa lokalnim zajednicama u Srbiji, kroz program direktne pomoći.

– Vršnjačke edukatorke i projektni tim su u SOS Kutku za Devojke dva puta mesečno organizovale ukupno deset radionica Čajanke – razgovori na različite teme vezane za rodnu ravnopravnosti, a iz domena njihovog interesovanja. Veliki broj učesnica radionica je potvrda da je mladim devojkama uzrasta od petnaest do 17 godina potrebna jasna informacija i edukacija o prepoznavanju rodno zasnovanog nasilja u partnerskim odnosima i u porodici – istakla je koordinator kancelarije Odbora za ljudska prava, najstarije OCD na jugu Srbije koja se poslednjih godina intezivno bavi problemima porodičnog nasilja i edukacijom u oblasti rodne ravnopravnosti.

Australijski diplomata je informisan da je kroz ovaj projekat održano 14 radionica u sedam srednjih škola u opštinama Pčinjskog orkuga u kojima je učestvovalo oko tri stotine devojaka i žena.

Morisn je imao i razgovor sa zamenikom gradonačelnika Vranja Nenadom Antićem i predsednikom gradskog parlamenta Dejanom Tričkovićem, kao i sa gradskim većnicima za socijalna pitanja i rad organizacija civilnog društva Danijelom Milosavljević i Dejanom Ivanovićem, zalažući se za veću podršku ovakvim projektima koji doprinose prevenciji porodičnog i vršnjačkog nasilja problemu koji postoji i u centralnoj opštini juga Srbije.

U ime gradskog rukovodstva, prijem za visoku delegaciju, organizovali su zamenik gradonačelnika Nenad Antić, predsednik Skupštine grada Dejan Tričković i gradski većnici Danijela Milosavljević i Dejan Ivanović.

Zamenik gradonačelnika Nenad Antić, istakao je da je tema današnjeg sastanka rodna ravnopravnost, kao i borba protiv nasilja nad ženama.

“Cilj današnjeg susreta je razmena iskustava o ovoj društveno devijantnoj pojavi i prezentovanje načina kako da se protiv toga borimo. Nažalost, ovaj globalni problem prisutan je i u našoj zajednici, a jedan od načina za njegovo rešavanje je upravo i realizacija ovog projekta. Vrlo je važno uspostaviti prave mehanizme i kolektivnu svest kako bi se suzbilo nasilje”, rekao je Antić.

Na sastanku održanom u sali Načelstva, Suzana Antić Ristić, predsednica Odbora za ljudska prava Vranje, naglasila je da je u okviru projekta “SOS telefon i kutak za devojke“ održano 14 radionica u sedam srednjih škola u Pčinjskom okrugu i da je učestvovalo preko 300 žena i devojaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari