Zamrznuti prekršajni postupci protiv lidera opozicije: Prošlo je 10 meseci posle ekoloških protesta u Nišu 1Foto: Z. Miladinović/Danas

Prekršajni postupci protiv lidera opozicije u Nišu zbog učešća na ekološkim protestima posle deset meseci nisu ni mrdnuli od početka, a neke prijave su odbačene.

Prema dostupnim podacima, Niš je jedini grad u Srbiji u kojem se funkcioneri opozicionih stranaka prekršajno gone zbog ovih protesta.

Ovaj grad prednjači i po broju prekršajnih postupaka protiv učesnika eko- protesta, organizovanih 4. i 11. decembra prošle godine, pošto ih je, po podacima Prekršajnog suda, pokrenuto ukupno 109.

Deo demonstranata podneo je zahtev za sudsko odlučivanje po prekršajnim nalozima i zahtevima protiv njih, a nakon što su odbili da plate novčanu kaznu, sa namerom da u toku postupka koji su pokrenuli saznaju na koji način su identifikovani, jer na protestima nije bilo policije, a oni nisu legitimisani.

Pritom su izrazili javnu sumnju da su identifikovani uz pomoć biometrijskog video snimanja koje u Srbiji nije dozvoljeno.

Postupci protiv “optuženih” opozicionih lidera zamrznuti su jer niški Prekršajni sud neke od njih još uvek nije ni saslušao, a u nekim se pripadnici Policijske uprave, koji su podnosili prekršajne naloge i zahteve, ne pojavljuju na sudnici.

Neki od demonstranata podneli su, takođe, prijave sektoru unutrašnje kontrole niške PU u kojima traže proveru zakonitosti postupanja policije, a posebno izvesnog majora Marka Petrovića, koji je potpisao veliki broj prekršajnih naloga i zahteva, a da ih nije legitimisao.

Prekršajni sud: 89 postupaka zbog kretanja po kolovozu, 20 zbog organizovaja protesta

Predsednik Prekršajnog suda u Nišu Mišel Marković kaže za Danas da je 89 učesnika protesta, protiv kojih je policija prethodno podnela prekrajne naloge zbog ometanja saobraćaja kretanjem po kolovozu, a oni odbili da plate novčanu kaznu, zahtevalo sudsko odlučivanje. Uz ove, vodi se još 20 postupaka zbog organizovanja neprijavljenog skupa, po zahtevima Policijske uprave.

 “Prekršajni sud je, dakle, doneo ukupno 23 odluke po zahtevima za sudsko odlučivanje, koje su podneli ulesnici protesta, i zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka, koje je podnela policija. Od tog broja, odbačeno je 16 zahteva za sudsko odlučivanje i zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, šest osoba je osuđeno, a jedna je oslobođena”, kaže on.

Marković precizira da je po zahtevima za sudsko odlučivanje podnetih od strane učesnika protesta doneto 16 odluka, i to tako što je 11 zahteva odbačeno, a osuđeno pet osoba.

Po zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka od strane policije doneto je sedam odluka, od kojih je pet zahteva odbačeno, jedna osoba oslobođena, a jedna osuđena.

Opozicioni učesnici protesta: Šta će biti sa nalogodavcima kada se Nišlije jednom oslobode straha?

Narodna poslanica Tamara Milenković- Kerković, inače potpredsednica Dveri i čelnica te stranke u Nišu, kaže da postupak pred Prekršajnim sudom zbog toga što je navodno jedan od organizatora ekološkog protesta, a po njenom zahtevu za sudsko odlučivanje, nije mrdnuo od početka.

Zamrznuti prekršajni postupci protiv lidera opozicije: Prošlo je 10 meseci posle ekoloških protesta u Nišu 2
Tamara Milenković Kerković: Foto Dveri

Sud u junu ove godine nije prihvatio ni da uzme njenu izjavu, koju je samoinicjativno ponudila.

“Policija je prethodno podnela prekršajni zahtev za pokretanje postupka zbog toga što sam navodno pripremala i organizovala taj protest, zapretivši mi kaznom od 150.000 dinara, a kao dokaz za takvu tvrdnju ponudila moju objavu na Tviteru. To je samo pokušaj zastrašivanja, još jedan u nizu, a jedino što se nalogodavci ovih postupaka ne pitaju je- šta će s njima biti kada se Nišlije jednom budu oslobodile straha”, kaže za Danas Milenković- Kerković.

Ona kaže da je Prekršajni sud prethodno odbacio prekršajni nalog protiv nje zbog toga što je na tom istom protestu navodno ometala saobraćaj krećuči se kolovozom.

Razlog za odbacivanje  je što ga je policija podnela samo na osnovu “službene beleške komandira majora Petrovića“, dodaje.

Narodni poslanik Đorđe Stanković, inače potpredsednik Narodne stranke i njen lider u Nišu, dao je izjavu pred Prekršajnim sudom još u januaru ove godine, nakon što je policija protiv njega takođe pokrenula postupak jer je navodno organizovao protest.

Zamrznuti prekršajni postupci protiv lidera opozicije: Prošlo je 10 meseci posle ekoloških protesta u Nišu 3
Đorđe Stanković: Foto privatna arhiva

U prekršajnom zahtevu protiv Stankovića se kao “dokazi” za to navode šerovanje poziva ekoloških organizacija na protest na njegovom Tviter nalogu, te snimak obezbeđenja iz tržnog centra Delta planet, ispred kojeg su se građani okupili.

“Od tada se ne dešava ništa, sve je zamrznuto. Cilj podnošenja ovih prijava i nije da one budu okončane, već je cilj zastrašivanje, ali ne nas, već građana, kako ne bi išli na proteste. I postigli su efekat. Pretpostavljam da će na kraju sve ovakve prijave biti odbačene”, kaže Stanković za Danas.

U njegovom sudskom predmetu su, inače, osim ličnih podataka navedena i imena njegovih roditelja, kao i podaci da su članovi Demokratske stranke i vlasnici privatnih vrtića u Nišu, kao i koje automobile voze”.

U NS su upozorili da se takvi podaci dostavljaju sudu isključivo ako je okrivljeni terorista ili ugrožava bezbednost države, te da je „jasno da su ih sakupljale službe bezbednosti, i to na nezakonit način“.

Narodna poslanica Jelena Milošević, članica Predsedništva Stranke slobode i pravde i čelnica niškog odbora, saslušana je u Prekršajnom sudu u februaru ove godine, u sudskom postupku koji se vodi po njenom zahtevu, a nakon što je odbila da plati novčanu kaznu navedenu u policijskom zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka jer je navodno organizovala protest, deleći preko društvenih mreža pozive ekoloških organizacija.

Od tada do danas se ništa nije dogodilo.

Zamrznuti prekršajni postupci protiv lidera opozicije: Prošlo je 10 meseci posle ekoloških protesta u Nišu 4
Jelena Milošević: Foto privatna arhiva

“I ne očekujem da se bilo šta desi. Pred sudom sam tražila da bude saslušan major Petrović, koji je potpisao i zahtev za prekršajni postupak protiv mene, ali je suludo očekivati da se on pojavi i prizna da nas je nezakonito pratio i identifikovao”, kaže Milošević za Danas.

Prekršajni sud je, inače, prethodno stavio van snage prekršajni nalog protiv nje zbog „kretanja kolovozom“ za vreme ekološkog protesta,koji je takođe potpisao major Petrović, jer je bio „neuredan“.

U rešenju suda navodi se da je naložio niškoj Policijskoj upravi da u zakonskom roku otkloni konkretne nedostatke na koje je ukazao, ali da PU to nije učinila. 

Epilog“ prijave protiv majora Petrovića sektoru unutrašnje kontrole

Narodna poslanica Milošević je u aprilu ove godine podnela prijavu sektoru unutrašnje kontrole PU Niš kojom traži proveru zakonitosti postupanja policije i majora Petrovića prilikom podnošenja prekršajnih naloga protiv više od stotinu učesnika ekoloških protesta koji nisu legitimisani.

Nedavno je dobila odgovor načelnika PU Jovice Stojmenovića, u kojem se između ostalog navodi da neimenovani zaposleni u PU nije napravio grešku kada je podneo nalog protiv nje zbog kretanja kolovozom, iako je taj nalog odbačen na sudu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari