Žandarmerija: U julu se u Srbiji utopilo 14 osoba 1ilustracija Foto: N1

Instruktor ronjenja Žandarmerije Dejan Đurović izjavio je danas da se samo u julu u Srbiji utopilo 14 osoba i uputio apel građanima da budu oprezni na kupalištima.

Đurović je za Radio-televiziju Srbije rekao da je Žandarmerija zbog takvih slučajeva intervenisala 30 puta od početka godine, kao i da su uzroci utapanja različiti, ali da je prvenstveno reč o lošim tehnikama plivanja.

„Onda govorimo o lošem zdravstvenom stanju kupača. Sledeća stvar je alkoholisano stanje, a posle toga već dolaze neke situacije – prejedanje, nebriga o svojoj deci i već stvari koje su mimo naših mogućnosti da saznamo zbog čega se neko utopio“, rekao je on.

Dodao je da ronioci Žandarmerije najveći broj intervencija imaju na neuređenim kupalištima ili na kupalištima otvorenog tipa, ali da su se ljudi tamo kupali kada nema spasilaca.

„I to je još jedan od velikih problema u Srbiji i ovde, pošto postoje dosta kupališta na otvorenim vodama koji nemaju uređenu spasilačku službu, niti uređeno priobalje za kupanje“, istakao je Đurović.

Uputio je apel građanima da vode računa o svom zdravstvenom stanju i o svojim plivačkim mogućnostima, da decu mlađu od 12 godina ne puštaju samu u vodu, ali i da ne bi smeli da ulaze u vodu u alkoholisanom stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari