Statueta dive našeg glumišta Žanke Stokić koju, uz ostale nagrade, po tradiciji grad Požarevac dodeljuje svake godine najuspešnijoj glumici, naći će se u naručju prvakinje Pozorišta na Terazijama Ljiljane Stjepanović, laureata ovogodišnje nagrade „Žanka Stokić“. Inače, ovo priznanje dodeljuju: Narodno pozorište, Kompanija Novosti i grad Požarevac.

-Nagrada koja nosi ime najveće srpske glumice, Žanke Stokić, znači više od svih priznanja koja sam dobila“ izjavila je za „Novosti“ Ljiljana Stjepanović, neposredno po saznanju da je postala dobitnica ovog visokog odlučja. Bavim se komedijom i mjuziklom i iza sebe imam 37 godina profesionalnog rada. Šta bih drugo mogla da proželim pred kraj karijere, osim da me primete i esnaf i publika. Upravo ova nagrada je potvrda za to. Vrlo sam uzbuđena i srećna, suze su mi pošle kad su mi javili da sam dobila „Žanku“. Hvala svima koji su učestvovali u odlučivanju, dodala je Stjepanović.

Odluku je doneo žiri kojim je predsedavala glumica Mira Stupica, a u kome su bili i Dejan Savić upravnik Narodnog pozorišta, Manojlo Vukotić glavni urednik i direktor Kompanije „Novosti“, reditelj Slavenko Saletović i prošlogodišnja dobitnica nagrade Ljiljana Blagojević. „Široki registar komičnih rola Ljiljane Stjepanović je osoben i osobit: od Nušićevih likova i tipova „junaka u suknji“, do punokrvnih sebesvesnih žena u delima Stevana Sremca, do savremenih bujičnih komedija italijanskih i španskih energičnih i plemenitih gospođa i sredovečnih oštrokondji, ova komičarka visoke kulture osvajala je milione gledalaca po Beogradu i Srbiji, piše u obrazloženju žirija.

Rođena u Beogradu 1952. godine, Ljiljana Stjepanović je Fakultet dramskih umetnosti završila u klasi Ognjenke Milićević i čitav radni vek provela kao prvakinja Pozorišta na Terazijama, gde je odigrala značajan repertoar za koji je dobila najveća priznanja. Nagrade ali i popularnost nisu je mimoišle i za role u brojnim televizijskim ostvarenjima. Najšira publika pamti je još od debitantskih „Muzikanata“, preko „Srećnih ljudi“ i „Porodičnog blaga“, do upečatljive uloge u seriji „Selo gori, a baba se češlja“.

Nagrada „Žanka Stokić“ dodeljuje se od 2003. godine a dosadašnje dobitnice ovog najuglednijeg priznanja za ženska glumačka ostvarenja su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović i Ljiljana Blagojević

Nagrada se sastoji od plakete koju dodeljuje Narodno pozorište, statuete „Žanke Stokić“, dar grada Požarevca i novčanog iznosa koji poklanjaju „Večernje novosti“. Svečano uručenje nagrade „Žanka Stokić“ je u subotu, 23. marta u 12 časova, u Narodnom pozorištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari